Znanstvenici sa Australskog nacionalnog sveučilišta (ANU) vjeruju da bi nepoznati oblici života mogli živjeti u ledenim pećinama na Antarktici, objavili su u petak.

Duboko u ledenim pećinama, izdubljenim parom iz aktivnog vulkana Mount Erebus na Ross Islandu, znanstvenici su pronašli tragove DNA algi, malih životinja i do sada nepoznatih životnih oblika.

"U tim pećinama može biti vrlo toplo, u nekima čak i do 25 Celzijevih stupnjeva. Možete nositi majicu kratkih rukava i osjećati se ugodno. Pećine su i djelomično osvijetljene", izjavila je u priopćenju voditeljica istraživanja Ceridwen Fraser, prenosi Hina.
 

"Većina pronađenih DNA uzoraka su slični već pronađenim biljkama i životinjama u drugim dijelovima Antarktike. No, nismo uspjeli prepoznati sve dijelove", rekla je Fraser.

"Rezultati ove studije daju nam naznake onoga što bi moglo živjeti ispod antarktičkog leda - tamo bi moglo biti novih životinjskih i biljnih vrsta", dodala je.

Laurie Connell sa sveučilišta Maine rekla je kako pronalazak DNA ne dokazuje trenutno postojanje životnih oblika u pećinama.

"Sljedeći korak bi trebao biti pomnije istraživanje pećina i potraga za živim organizmima. Ako postoje, to nam otvara vrata u uzbudljiv, novi svijet", zaključila je Connell.