Jeftin i široko dostupan lijek Deksametazon može pomoći spasiti živote pacijenata koji imaju teži oblik Covida-19, piše BBC. 

Britanski stručnjaci kažu da je liječenje niskim dozama steroida ključan iskorak u borbi protiv smrtonosnog virusa. Spomenuti lijek za trećinu je smanjio rizik od smrti pacijentima na respiratoru. Za one koji su bili na kisiku, smrtnost je smanjena za petinu, piše Noob.ba. 

Zajedno s mnogim drugim postojećim lijekovima, Deksametazon je dio najvećeg svjetskog pokusnog testiranja kako bi se vidjelo koja terapija najbolje liječi Covid-19. 

Znanstvenici procjenjuju da se samo u Velikoj Britaniji moglo spasiti 5000 života da se lijek od početka koristio.  

S obzirom na to da se radi o jeftinom lijeku, od velike koristi će biti i u siromašnijim zemljama koje se bore s pandemijom koronavirusa. Za pacijente na respiratorima smanjio je rizik od smrti s 40 na 28 posto. Pacijentima koji trebaju kisik smanjio je rizik od smrti s 25 na 20 posto. 

"Ovo je dosad jedini lijek za koji se dokazalo da smanjuje smrtnost. I smanjuje ju značajno. To je veliki pomak", tvrdi voditelj istraživanja prof. Peter Horby. 

"Postoji jasna, jasna korist od liječenja Deksametazonom. Liječenje traje 10 dana i stoji oko 5 funti po pacijentu. Dakle, na kraju iznosi 35 funti da spasite život, dok kod nas košta samo 4 KM. Ovo je lijek koji je dostupan na globalnoj razini", kaže prof. Martin Landray koji je također sudjelovao u istraživanju. 

Preporučuje da bolnice, kada je to potrebno, trebaju odmah početi davati Deksametazon, no ne preporučuje da ljudi sad kupuju u ljekarnama kako bi ga ponijeli kući.

Naime, čini se da Deksametazon ne pomaže ljudima s blažim simptomima koronavirusa, onima kojima ne treba pomoć pri disanju.