Rezultati američkih izbora i za većinu neočekivana pobjeda Donalda Trumpa proteklih dana su top tema svih svjetskih medija i političara. O rezultatima američkih izbora, američkom novom predsjedniku Donaldu Trumpu i smjernicama njegove globalne politike, s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i njen europski put redakcija portala politika24.net razgovarala je s prof. dr. Zoranom Tomićem, profesorom političke komunikacije i dekanom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Jeste li očekivali pobjedu Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima i što je bilo ključno za njegovu pobjedu nad Hillary Clinton?

Iskreno nisam očekivao pobjedu Trumpa. Vjerovao sam da je Hillary Clintom „vrabac u ruci", a Donald Trump „golub na grani". No očito su to bila očekivanja ili bolje reći procjene koje su nam servirali mainstream mediji. Ostaje dojam da su ovi mediji pogrešno ili namjerno iskrivljavali sliku ili stvarno raspoloženje birača u SAD-u. Ovakav rezultat ukazuje i na jednu krizu u američkom društvu s jedne strane ali i činjenicu da žele promjene i odbacuju status quo. Ključne su bile poruke. Poruke odbacivanja dosadašnjeg vođenja strateške američke politike i promjena smjera. Koji je to smjer to često nije ni sam Trump uspio objasniti. Ali insistirao je na promjenama. Očito da je Amerika umorna od političkom mainstrema. Dakako Trump je svojom populističkom politikom izvukao neodlučne birače na birališta. Kao što je pisao prof. Edelman Trump je pokazao da je kampanja „spektakl". I po tome se on kao proizvod razlikovao od proizvoda Hillary.

Svjetski mediji, ali i veliki broj svjetskih političara predviđa da pobjedom Donalda Trumpa nastupa iznimno teško stanje i razdoblje neizvjesnosti ? Kakva su Vaša promišljanja?

Sigurno je samo da ništa nije sigurno kada je Trump u pitanju u kontekstu njegovih poruka, govora i javnih nastupa u kampanji. S druge strane svjesni smo da menadžment američke politike ne čini samo predsjednik. Puno je tu još institucija koje kreiraju ili sukreiraju američku unutarnju i vanjsku politiku. Strateški ciljevi i strateški partneri SAD-a su već davno postavljeni. Ne vjerujem da će se to bitno mijenjati. Promjena će biti ali koje promjene i s kojom dinamikom ostaje da vidimo.

Dolazi li vrijeme „zatopljavanja" američko – ruskih odnosa?

I to je teško reći. Trump će se odmah susresti s brojnim izazovima od kojih su neki sigurnosni, drugi ekonomski i politički a koji se preklapaju s interesima Rusije. Možda će napustiti politiku novog „hladnog rata" s Rusijom i njenim partnerima što bi bilo dobro. Prvi izazov će biti Sirija. S druge strane zašto ne bi dobro surađivali Rusija i SAD-a i zašto to ne bi bilo dobro za svijet. To zašto ipak će trebat pretvoriti i real politiku i bit će potrebno čarobnjaštvo ovog svijeta da se to i ostvari.

Hoće li pobjedom Donalda Trumpa porasti popularnost stranka desnice u Europi?

Hoće i oni će se ohrabriti. Ali taj politički populizam trumpa će sada završiti s preuzimanjem vlasti. S druge strane poticanje populizma i potpore ultra desnih opcija u Europi dovodi SAD-u u opasnost da izgubi povjerenje EU. Izazovi su to. Nisam siguran da će krajnja desnica puno profitirati na Trumpu. Njihov prostor je slaba EU i loše gospodarstvo. To je njihov prostor.

Kakva će prema Vašem mišljenju biti politika Donalda Trumpa i američke administracije prema Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na otvoreno hrvatsko pitanje?

Postoji opasnost da Balkan ne bude u žarištu vanjske politike Trumpove Amerike. Puno je nepoznanica jer se sva politika D. Trumpa nije dala isčitati iz njegovih javnih nastupa u kampanji. No ipak vjerujem da će SAD imati ključnu ulogu u BiH i da će biti činitelj stabilnosti. Vjerujem u dosljednu američku politiku koja će podržavati bh. cjelovitost i konstitutivnost Hrvata, Bošnjaka i Srba i da će poticati izgradnju europskih standarda i euroatlanski put Bosne i Hercegovine.