- Hrvatska ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa, a sudjelovanje građana u toj borbi je ključno, izjavio je u subotu prof. Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, koji je nakon razgovora s ministrom zdravstva Vilijem Berošem hrvatskoj javnosti odlučio uputiti priopćenje u kojem, kako kaže, ističe stručne činjenice koje su važne da što prije savladamo ovu pandemiju.

- Koronavirus (SARS-CoV-2) iznimno se brzo i nepredvidivo širi i uzrokuje bolest (Covid-19) s većom smrtnosti kod starijih osoba i kroničnih bolesnika. Ali nijedna generacija nije potpuno zaštićena od te bolesti pa u određenom broju slučajeva umiru i mladi, posebno oni koji boluju od drugih bolesti.

Iako se ulažu golemi napori u pronalazak lijekova, efikasnog lijeka protiv koronavirusa za sad nema. Bit će potrebno oko godinu dana ulaganja i pažljivih testiranja prije nego ćemo imati sigurno i djelotvorno cjepivo za široku primjenu, navodi Đikić.

- U Hrvatskoj smo do sada pravilnim javno zdravstvenim mjerama uspjeli spriječiti nekontrolirano širenje virusa. Međutim, situacija u zadnjih tjedan dana ukazuje na pojavu većeg lokalnog širenja virusa diljem Hrvatske i značajan, neželjeni, ”ulazak” virusa u bolnice. Posljedice snažnog potresa u Zagrebu koji je izazvao šok i ozljede građana, te goleme materijalne štete u brojnim bolnicama predstavljaju dodatni izazov za zdravstveni sustav, ali i sve nas. Usprkos svemu, na temelju iskustava zemalja koje su već uspjele u borbi protiv koronavirusa (Kina, Južna Koreja, Singapur, Tajvan) možemo primijeniti njihove spoznaje i na sadašnju situaciji u Hrvatskoj, stoga apeliram da:

1. PRATIMO SAVJETE KRIZNOG STOŽERA - od najvećeg je značaja da svi: izbjegavamo kontakte, ostanemo doma, širimo točne informacije i zaštitimo bolesne i starije.

2. DJELUJMO ZAJEDNO - članovi Kriznog stožera, zdravstveni radnici i svi građani - samo zajedno ćemo uspjeti.

3. BUDIMO MOTIVIRANI - ako se svi budemo pridržavali uputa i dali podršku zdravstvenom sustavu velika je vjerojatnost suzbijanja širenja virusa unutar 4-6 tjedana i postepenog smanjivanja mjera izolacije (procjena na temelju podataka iz Kine). Zato je neophodna maksimalna motiviranost svih građana da uspijemo.

4. TESTIRAJMO VIŠE - Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje intenzivirati mjere testiranja te otkrivati na vrijeme nove slučajeve. Nabavka modernih instrumenata te otvaranja više akreditiranih laboratorija širem Hrvatske moraju biti prioritet trenutnih ulaganja.

5. ZAŠTITIMO GOSPODARSTVO I SOCIJALNO UGROŽENE GRAĐANE - solidarnošću prema onima koji su ugroženi, konkretnim financijskim ulaganjima, te boljom organizacijom gospodarstva u ovim kriznim trenucima. U tom su smislu ekonomski stručnjaci iznijeli niz prijedloga.

6. OBRAZOVANJE GRAĐANA je ključno za dugoročni uspjeh - tijekom mjera izolacije neophodno je informiranje i obrazovanje šire javnosti (putem kratkih TV poruka, internetskih mreža, medijskih programa, savjeta stručnjaka). Trebamo slati kratke, jasne i široj javnosti razumljive upute čime ćemo potaknuti promjene u ponašanju i komunikaciji u budućnosti.

7. BUDIMO INOVATIVNI - Obraćam se mladima jer oni mogu biti pokretači novih ideja, internetskih rješenja, praktične pomoći bolesnima i starijima, te biti promotori promjena u društvu. Primjerice, mladi mogu biti uključeni u rad mobilnih timova koji pomažu kod testiranja i opskrbe starijih i kroničnih bolesnika.

8. KORISTIMO NAŠU ZNANOST I TEHNOLOGIJU - treba razmotriti i uvođenje seroloških testova koji detektiraju imunost osobe na koronaviruse (mjerenjem protutijela IgM i IgG) posebno za zdravstvene djelatnike. Trebamo više koristiti lokalno znanje i tehnologiju instituta širom Hrvatske.

Virus ćemo sigurno pobijediti, no pitanje je koliko brzo i s koliko ljudskih i gospodarskih gubitaka. Odgovor na ovo važno pitanje ovisi o svima nama.

Kao što sam naglasio: jedino zajedničkim djelovanjem i ljudskim odlikama poput znanja, odgovornosti, suradnje i solidarnosti možemo uspjeti u ovoj borbi.

Vjerujem da Hrvatska i njezini građani imaju potrebne kvalitete i da ćemo zajedno savladati pandemiju koronavirusa, zaključio je profesor Đikić.

Jutarnji list