Broj registriranih novih automobila pao je u Njemačkoj u 2020. godini gotovo za petinu, odražavajući teške posljedice pandemije, a svijetla točka je rast popularnosti električnih automobila, pokazuju podaci.

Prošle je godine u Njemačkoj registrirano oko 2,92 milijuna novih automobila, što je 19 posto manje nego u 2019., pokazuje izvješće Udruženja automobilske industrije (VDA).

Terenska vozila činila su prošle godine petinu novih automobila u Njemačkoj, a popularnost su stekli i kamperi jer su ograničenja zbog covida-19 smanjila izbor lokacija za odmor.

"Očekujemo oporavak njemačkog tržišta osobnih automobila 2021. Međutim, vrlo visoka razina prije koronavirusa vjerojatno neće biti dosegnuta“, rekla je predsjednica VDA Hildegard Mueller.

Prošli je puta prodaja značajnije pala 2010. godine, kada je vlada ugasila veliki program poticaja vlasnicima automobila da ih zamijene novima.

Unatoč oštrom padu u cijeloj godini, u prosincu je broj registriranih novih automobila porastao za 10 posto na godišnjoj razini, uz registrirana 311.394 nova automobila, izvijestio je VDA.

Predsjednik njemačkog Udruženja međunarodnih proizvođača motornih vozila (VDIK)  Reinhard Zirpel rekao je da su mnogi kupci kupili automobil krajem godine kako bi imali koristi od privremenog smanjenja poreza na dodanu vrijednost.

Niža porezna stopa bila je na snazi ??do 31. prosinca kao dio vladinih napora da potakne potrošnju tijekom pandemije.

Automobilske kompanije u posljednje vrijeme puno ulažu u elektrifikaciju modela, uz pomoć vlade koja kupcima nudi izdašne poticaje. Rezultat je utrostručena prodaja baterijskih električnih vozila (battery electric vehicle-BEV) u 2020., na više od 194.000 komada, prema podacima saveznog regulatora za cestovni promet Kraftfahrt-Bundesamt (KBA).

Budući da su vozila s potpunim ili djelomičnim električnim pogonom u Njemačkoj dosegla tržišni udio od 22 posto u četvrtom tromjesečju 2020. godine, njemačka vlada na dobrom je putu postizanja cilja da do 2030. godine na njemačkim cestama bude sedam do deset milijuna registriranih električnih vozila, ocjenjuje predsjednik KBA-a Richard Damm.

Na kraju 2020. godine BEV-ovi su činili 1,2 posto svih registriranih osobnih automobila u Njemačkoj, u odnosu na 0,5 posto godinu ranije, pokazuju KBA-ovi podaci.

BEV je vrsta električnog vozila koja koristi isključivo kemijsku energiju pohranjenu u punjivim baterijama, bez sekundarnog izvora pogona. Svu energiju dobiva iz baterija i stoga nema motor s unutarnjim izgaranjem, gorivu ćeliju ili spremnik za gorivo, prenosi Hina.