''Bosanskohercegovačka tajna služba SIPA u svom je dramatičnom izvješću potvrdila ono na što je upućivala hrvatska sigurnosna služba SOA: kako je stanje zbog sve složenijih sigurnosnih prilika u okruženju zabrinjavajuće, a najviše u BiH te kako je terorizam rizik i za Hrvatsku'', objavio je zagrebački Večernji list navodeći kako se nakon teksta ''SIPA oglasila demantijem, ali bez demantija''.

Krvoločna ideologija

Naime, iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) negirali su tvrdnje hrvatskog izdanaj Večernjeg lista da su u svom izvještaju upozorili da BiH postaje središte vehabizma navodeći da njihovi izvještaji nisu javni, a da tvrdnje hrvatskih medija nisu točne. Isto tako, odbacili su i da je SIPA navela da je BiH zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu zastupaju najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Qa’ida, snažno raste.

Večernji list objavio je kako je ''Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su ISIL i Al-Qa’ida, rapidno raste i iz koje je više od 300 Bošnjaka otišlo na ratišta na stranu terorista u Irak i u Siriju''.

''Zapadne obavještajne službe već duže vrijeme upozoravaju na širenje radikalnog islama u BiH tražeći od bosanskohercegovačkih političara da pod hitno nešto poduzmu kako bi iskorijenili taj opasni fenomen. Na isti problem u svojem ovogodišnjem izvještaju upozorila je i SOA'', navodi Večernjak dodajući da su . i u sigurnosno obavještajnoj službi SIPA-i svjesni koliko je alarmantno stanje u BiH što su i naveli u svom izvještaju pod naslovom "Žarište vehabijsko-selefističkog prisustva u BiH".

Ekstremizam i u Islamskoj zajednici

Prema SIPA-inom izvještaju, religijski ekstremizam vehabijsko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno je prisutan, unutar i izvan Islamske zajednice koja i dalje njeguje financijske odnose s Arapima i šuti na sve vehabijsko- selefističke aktivnosti. Ova šutnja i popuštanje Islamske zajednice pomažu institucionalizaciji i ukorijenjivanju selefizma u društvu, pa i u samoj Islamskoj zajednici, navodi Večernjak. Pojedini članovi i rukovoditelji Islamske zajednice aktivno sudjeluju u afirmaciji i učvršćivanju selefističkog pokreta kao i u zadovoljavanju interesa pojedinih arapskih država, poput Kraljevine Saudijske Arabije, Katara i Kuvajta. Izvan institucija Islamske zajednice, također, vehabije i selefije iznimno su aktivni''.

U izvještaju se, navodi se dalje, kao jedna od glavnih žarišnih točaka vehabijskog djelovanja u Sarajevu spominje džamija kralja Fahda čijeg imama Nezima Halilovića smatraju neslužbenim vehabijskim emirom. Izuzetno je važno što je imam Halilović, unatoč svojoj radikalnoj ideologiji, i danas član Islamske zajednice u BiH. Ova džamija trebala bi biti u ingerenciji Islamske zajednice u BiH, ali ona to de facto nije. Prema izvještaju SIPA-e, ''njome izravno upravlja Saudijska Arabija, kao dijelom Kulturnog centra ‘Kralj Fahd’. S pravom je mnogi smatraju središtem širenja vehabizma u Sarajevu i najvažnijim javnim okupljalištem sljedbenika vehabijske ideologije''.

Interesantno je da se u izvještaju SIPA-e spominje i hotel Terme Ilidža, kao mjesto u koje posljednjih godina na rehabilitaciju dolaze ranjenici iz Libije. Prema SIPA-i, ISIL-ovo podzemlje na ovaj način, a uz pomoć pojedinih članova libijskog diplomatskog zbora prebacuje svoje članove u Bosnu.

Mainstream Islamske zajednice

''Sve ovo događa se na očigled tamošnjih političkih dužnosnika, uz prešutno, i ne samo prešutno odobravanje. U Ministarstvu vanjskih poslova više je puta od Bakira Izetbegovića traženo da Hamiš, veza libijskog ISIL-a s Al-Qa’idom, dobije status diplomata i državljanstvo BiH. Vehabije su u velikom broju prisutni u pojedinim džamijama u rubnim dijelovima Sarajeva, npr. na Ilidži, u Nedžarićima, na Alipašinu polju i sl. Također su njihovi istaknutu predavači vrlo prisutni i aktivni među studentima. Nerijetko organiziraju kolektivna druženja, izlete i seminare na okolnim sarajevskim planinama. To se posebno odnosi na svojevrsne vehabijsko-selefijske komune poput one u Gornjoj Maoči, ali i drugdje. I dok se “trese gora” oko tzv. Paradžemata i “odbjeglih” propovjednika, vehabijsko-selefijski diskurs kroz djelovanje u džamijama i strukturama Islamske zajednice polako ali sigurno nameće se kao svojevrstan mainstream Islamske zajednice, odnosno muslimanskog puka u BiH'', navodi Večernji list.

U izvještaju SIPA-e navodi se kako je ''posljednjih godina posebno zanimljivo tržište nekretninama, odnosno kupnja zemljišta u okolici Sarajeva i njegovo preprodavanje šeicima iz Saudijske Arabije, Emirata, Katara i Kuvajta. Poslove s nekretninama i građevinsku operativu koja gradi kuće i turističke komplekse oko Sarajeva uglavnom vode pripadnici i simpatizeri vehabizma''.

SIPA-u, navodi Večernjak, najviše zabrinjava što ''ovdašnji odvjetnici, javni bilježnici i pojedini općinski službenici sve više iskazuju poštovanje prema tome učenju i aktivno sudjeluju u promjeni kulturološke slike Sarajeva i okolice''.

Večernjak navodi i kako se na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koja je u intervjuu za Defense News komentirala situaciju u BiH, najviše obrušio predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, bivši reis-l-ulema Mustafa Cerić, ''koji je sam najviše odgovoran za današnje stanje u BiH''.

Cerićeva krivnja

''Zahvaljujući upravo njemu, u vrijeme dok je bio na čelu mešihata Islamske zajednice BiH vehabijsko-selefijski pokret se širio, dok je za vehabije uvijek govorio kako su dobri i plemeniti 'novi muslimani''', navodi Večernjak.

Dan kasnije SIPA je posalala demantija, ali Večernji list piše kako je ''interesantno je da SIPA u svom šturom demantiju, osim što je navela kako su tvrdnje u Večernjem listu netočne, nije iznijela nikakve argumente koji bi išli u prilog njihovu demantiju, odnosno odgovorila istražuju li se vehabije ili ne te postoji li opasnost od tog fenomena''.

No, Večernji list tvrdi kako posjeduje dokument, izvješće, koji je dostavio agent SIPA-e o stanju u BiH, a posebice vezano za snažan rast islamskog radikalizma, koji je počeo predstavljati veliku opasnost ne samo za BiH već i cijelu regiju.

Novinar proglašen teroristom

''Jasno nam je da se SIPA mora ograditi od curenja njihova izvještaja u javnost kako bi dokazala da njezina služba besprijekorno funkcionira i time umirila bosanskohercegovačku javnost. Međutim, isto tako, jasno je da se sigurnosna agencija mora očitovati o svakom navodu o ugrožavanju nacionalne sigurnosti države i njezinih građana. Ako tvrde da su podaci izneseni u Večernjem listu neistine, trebali su se očitovati istinom i reći narodu BiH što se zapravo događa u toj zemlji i ima li prijetnji od vehabijsko-selefijskog pokreta, na što već dulje vrijeme upozoravaju sve svjetske obavještajne službe'', navodi Večernji list.

Inače, autor teksta u Večernjaku je Hassan Haidar Diab, kojeg je portal SAFF proglasio članom Hezbolaha,