Život daleko iznad svojih mogućnosti ima svoju cijenu, a Grcima račun stiže na naplatu, piše Večernji list.

Njemački Focus izdvojio je šest grčkih povlastica o kojima drugi Europljani mogu samo sanjati:

1. Država financira godišnji odmor

Dosadašnjim reformama oko 2,6 milijuna grčkih umirovljenika iz javnog sektora sada ima do 30 posto niže mirovine.

Negdje su se i prepolovile, što nije ni toliko čudno budući da je prosječna grčka mirovina u javnom sektoru prije krize iznosila 20 posto više od prosječne grčke plaće. Unatoč tome, mnogi umirovljenici i dalje imaju 13. mirovinu u obliku božićnice ili uskrsnice. A svi zaposleni, i oni koji imaju najnižu mirovinu, od države dobivaju plaćeni šestodnevni godišnji odmor za koji država izdvaja do 1200 eura. Grci tu povlasticu nazivaju “socijalni turizam”.

2. Dodatak na najnižu propisanu mirovinu

Najniža zakonom propisana mirovina u Grčkoj iznosi 490 eura za 35 godina radnog staža. Za usporedbu – u Hrvatskoj je za 35 godina radnog staža najniža mirovina 276 eura. Međutim, na najniže mirovine u Grčkoj uplaćuje se i “solidarni dodatak”, koji iznosi između 30 i 230 eura.

3. U mirovinu nakon 15 do 17 godina staža

Grčki poljoprivrednici mogu ići u prijevremenu mirovinu nakon 15 godina radnog staža kada napune 60 godina. Žene u Grčkoj mogu u prijevremenu mirovinu sa 60 godina ako su radile 4500 radnih dana (17 godina).

Odbici za prijevremenu mirovinu u Grčkoj relativno su niski, u usporedbi s drugim zemljama EU. Oni ovise o dobi, bračnom statusu i zanimanju.

4. Poslodavac plaća bonus za mirovinu

Osim doprinosa za mirovine, koji moraju plaćati po zakonu, poslodavci u Grčkoj plaćaju svojim radnicima i mirovinske bonuse u obliku fiksnog paušala.

Taj se iznos obračunava bez kamata kada zaposlenik ide u mirovinu te tako radniku koji ide u mirovinu nakon 35 godina staža poslodavac će na kraju isplatiti po 100 eura za svaki mjesec rada – a to je iznos od 42.000 eura, s kojim si novi umirovljenik može kupiti lijepu vikendicu.

5. Bez zemljišnih knjiga nema poreza na nekretnine

U Grčkoj dugo nije postojao nijedan oblik poreza na nekretnine. Mnoga imanja na otocima i u regijama na sjeveru Grčke uopće nisu upisana u zemljišne knjige. Samom tom činjenicom nije moguće naplatiti porez na imanje ili na nasljedstvo. Tek 2009. grčka je vlada počela naplaćivati komunalnu naknadu preko računa za struju. Naime, na računima za struju upisana je površina i starost nekretnine. Jedinstveni porez na nekretnine uveden je lani, a prema podacima Tsiprasove vlade više od milijun vlasnika nije platilo porez na nekretnine

6. Plaćanje poreza? Ma kakav crni porez

Korupcija je široko rasprostranjena u Grčkoj. Mnogi poreznici zatvaraju oči kada se radi o nadzoru financijskog poslovanja. Mnogi klubovi ili restorani svoj prihod uopće ne prijavljuju ili prijave minimalan iznos za oporezivanje. Trgovine i druge radnje ne moraju dodatno plaćati čišćenje ulica i odvoz otpada. Sve je to uključeno u općinski porez, koji iznosi pet posto.

abcportal.info