Zbog obilnih kiša u protekla 24 sata i povećanog vodostaja Save, u općini Srbac na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Najteža situacija u ovom trenutku je u Kobašu gdje je voda ušla u dvije kuće, dok je 20 domaćinstava potencijalno ugroženo i postoji opasnost da voda prodre u njihove domove, podaci su lokalnih vlasti.

Na terenu su predstavnici općinske uprave i Civilne zaštite koji donose vreće s pijeskom, čizme i nalaze se na usluzi stanovništvu za sve njihove potrebe i zahtjeve. U nekoliko domaćinstava vrši se podizanje namještaja na više katove, iseljavanje stoke iz pomoćnih objekata i premještanje hrane za stoku. 



I dalje se pod vodom nalazi više od tisuću hektara oranica na potezu od Selo Srpca do Korova. 

Voda je stigla i do nasipa u Srpcu gdje pumpe u crpnoj stanici izbacuju višak vode a nasip se dodatno učvršćuje vrećama s pijeskom na mjestu gdje je došlo do prodora vode preko prelivnog ventila i za sada nema opasnosti od poplava većih razmjera.

Stigli su i teški građevinski strojevi koji na ovom lokalitetu nasipaju kamenom pristupni put, nakon čega će se pristupiti sanaciji nastalih oštećenja.

Po podacima lokale vlasti stanje u odnosu na prethodne dane nepromijenjeno je u Bajincima i Gaju, gdje su naplavljena tri domaćinstva. Pod vodom je i mjesno groblje u Bajincima, a voda je okružila i pravoslavni hram u ovom selu.

Vodostaj Save u Srpcu prešao je kotu izvanredne obrane od poplava za 11 cm i u 18 sati iznosio je 951 cm, a u posljednja 24 sata raste u prosjeku od dva do tri centimetra po satu.

''Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su i na području Jasenovca. Vodostaj Save i dalje raste, a zbog kiše prijeti opasnost od izlijevanja. Vrhunac vodenog vala očekuje se u utorak'', prenosi HRT.

Po četvrti put održana je izvanredna sjednica Stožera za zaštitu i spašavanje sisačko-moslavačke županije i sada je sigurno da je pitanje vremena kada će vodostaj rijeke Save oboriti povijesni rekord iz 1970. i dosegnuti 907 centimetra.



Zbog toga su na terenu bili pripadnici oružanih snaga, koji su vrećama s pijeskom pokušavali osnažiti i povisiti razinu nasipa. Dežurat će i cijelu noć jer se očekuje da će vodostaj i dalje rasti. N

ajavljena je nova kiša pa prijeti opasnost od izlijevanja rijeka.

Pripadnici Hrvatske vojske i Hrvatskih voda proteklih su dana dizanjem nasipa spašavali naseljene kuće u tome mjestu. Na tom je području i dosta stoke. Iz Hrvatskih voda izvještavaju da vodostaj Save i dalje raste te da traju intenzivne pripreme za vodeni val.

Izvanredne obrane od poplava u Odžačkoj i Srednjoj Posavini

Na poplavnim područjima Odžačka i Srednja Posavina donesena su rješenja o proglašenju početka izvanredne obrane od poplava.

Naime, u skladu s odredbama Federalnog operativnog plana obrane od poplava, glavni rukovoditelj obrane od poplava na vodnom području rijeke Save u FBiH, direktor "Agencije za vodno područje rijeke Save" Sarajevo, donio je Rješenje o proglašenju početka izvanredne obrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina, priopćeno je u nedjelju navečer iz te agencije.

Također, na vodomjernoj stanici Slavonski Šamac dostignut je nivo pri kojem se proglašavaju mjere redovne odbrane od poplava, tako da je glavni rukovoditelj obrane od poplava na vodnom području rijeke Save u FBiH donio Rješenje o proglašenju početka redovne obrane od poplava na poplavnom području Srednja Posavina.

Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, očekuje se dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu toka rijeke. O ovome su informirane pravne osobe koje su zadužene za provođenje mjera aktivne obrane od poplava, koje se odnose na zaštitne vodne objekte na poplavnim područjima Odžačke i Srednje Posavine - Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i relevantne službe civilne zaštite. 

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo napominju kako je trenutno stanje vodostaja na vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH znatno povoljnije u odnosu na prethodno razdoblje, a na svim se vodotocima bilježi stagnacija, odnosno opadanje vodostaja.