Cjepivo protiv COVIDA-19, AstraZeneca, ponovo je u fokusu javnosti. Ova cjepiva Europska unija ubuduće neće nabavljati, a protiv kompanije je pokrenut i pravni postupak, potvrdio je europski komesar za unutarnja tržište. Bosna i Hercegovina putem KOVAKS mehanizma- naručila je više od 150 tisuća ovog cjepiva. Hoće li zbog odluke Europske unije biti ugrožena revakcinacija u našoj zemlji- i da li je opasno kombiniranje cjepiva?

Europska unija ne želi produžiti ugovor s Astrazenekom zbog kašnjenja njihovih isporuka. Zbog toga je protiv ove kompanije pokrenula i pravni postupak. Do ovih cjepiva bit će moguće doći jedino ako zemlje žele donirati svoje zalihe, a mnoge su se već odrekle korištenja. Astrazeneke u našoj zemlji za sada neće nedostajati, s obzirom na to da se 14. svibnja očekuje isporuka 40.800 doza iz COVAX mehanizma, a ista količina očekuje se i pet tjedana kasnije.
 

“Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u pregovorima je za kupovinu 380 000 doza AstraZeneka cjepiva od Poljske u okviru mehanizma EU4HEALTH. Ima i najava o donacijama istog cjepiva Bosni i Hercegovini” , naveli su iz ove institucije.

Revakcinacija u Federaciji BiH do sada nije bila ugrožena i obavljala se istom vrstom cjepiva, rekli su iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo. No, kako je tijek događanja u pandemiji nepredvidiv, nitko sigurno ne može reći što stanovništvo može očekivati. Stručnjaci kažu da kombiniranje različitih cjepiva u revakcinaciji nije opasno ako je pod zdravstvenom kontrolom.

“Prema posljednjim informacijama kojima Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH raspolaže, do sada su prvom dozom cijepljene ukupno 54 803 osobe, dok su i drugu dozu primile 6 162 osobe'', rekli su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH

“Najgore bi bilo da ne primi drugu dozu cjepiva, to bi bilo najštetnije, a to što će primiti neku drugu dozu drugog cjepiva, kao što se Francuska i Britanija odlučile za Modernu, odnosno Fajzer, smatraju da tu nema nikakvih posljedica”, objašnjava Jasenko Karamehić, imunolog.

Republika Srpska do sada ima 18 600 doza AstraZeneka cjepiva.

„Institut trenutačno raspolaže sa oko 5000 doza. Ostalo je distribuirano zdravstvenim ustanovama”, kazali su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je da Vlada radi na samostalnoj nabavci cjepiva među kojima je i Astrazeneka. Do sada je u Bosnu i Hercegovinu stiglo 26.400 doza Astrazeneka cjepiva iz COVAX mehanizma. Po 10 tisuća ovih cjepiva za Federaciju i Kanton Sarajevo donirala je Srbija, prenosi BHRT.