''Zbog reforme osnovnog obrazovanja ove je godine u srednje škole upisan manji broj djece, odnosno čak skoro pola generacije u odnosu na protekle godine'', izjavio je novinarima u srijedu u Mostaru ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije Rašid Hadžović tijekom sastanka predstavnika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), ravnatelja osnovnih škola i predstavnika Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda na kojemu se razgovaralo o reformi srednjeg obrazovanja.

''Točan broj o tome koliko se učenika upisalo u srednje škole nemamo jer još imamo treći upisni rok u kolovozu. Nakon toga ćemo imati sve podatke i moći reći kakve će biti organizacijske sheme, a na osnovu čega će se vidjeti koliko će profesora ostati bez norme, djelomično bez norme, i u tom pravcu ćemo pokušati prevladati nastale probleme'', istaknuo je ministar.

Prema Hadžovićevim riječima, cilj je školovati djecu za gospodarstvo, a ne za zavode za zapošljavanje.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg naglasio je kako će nastojati da nitko od prosvjetnih djelatnika ne ostane bez posla.

Istaknuo je kako nastoje obrazovanje uskladiti s potrebama tržišta rada.

Ukazao je i na potrebu stvaranja što boljih uvjeta boravka djece i rada prosvjetnih djelatnika u školskim objektima.

''Imamo problem u srednjem obrazovanju, koji se s jedne strane javlja zbog nedostatka broja djece iz godine u godinu, a s druge strane povećava se broj prosvjetnih radnika, što stvara jedan ozbiljan nesklad i poteškoće koje su se ove godine javile u Mostaru'', istaknuo je Herceg.

Naveo je kako žurno treba pristupiti izradi strategije i reforme srednjeg obrazovanja.

Na upit novinara podrazumijeva li ova reforma objedinjavanje školskih sustava, premijer Herceg je istaknuo kako će prije svega poštovati prava djece te da neće politizirati s time.

Ravnateljica Gimnazije Mostar Ankica Čović, koja je i predstavnica Aktiva ravnatelja srednjih škola, koje nastavu izvode po hrvatskom programu, istaknula je kako im je krajnji cilj da su djeca zadovoljna i upišu školu koju žele te da su roditelji zadovoljni, kao i da se sačuvaju škole i radna mjesta.