Nekadašnji pripadnik terorističke organizacije "Islamska država" Fatih Hasanović sklopio je sporazum o priznanju krivnje za pridruživanje  ovoj organizaciji u borbama u Siriji.
Sporazum, čiji detalji na suđenju danas nisu otkriveni, Sud BiH će naknadno razmotriti.

Nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivnje, postupak protiv Hasanovića razdvojen je u odnosu na Enesa Mešića, Jasmina Jašarevića, Mirzu Kapića, Salka Imamovića, Adema Karamuju, Fikreta Hadžića, Ibrahima Delića i Samira Hadžalića.

Prema navodima iz optužnice, oni su u drugoj polovici 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkim organizacijama "Islamske države".

U ovoj grupi bio je i Emin Hodžić, ali je postupak protiv njega nedavno razdvojen nakon što je priznao krivnju. Sporazum, kojim je predložena godina zatvora, Sud BiH još nije razmatrao.

Nakon što je Hasanović u pratnji odvjetnika Mirze Kovača napustio sudnicu, u korist Tužiteljstva a BiH iskaze su dali Marko Popović iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Mario Janeček iz Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi Birn.

Popović je govorio o tri fotografije pronađene u kompjuteru Fikreta Hadžića, na kojima su naoružane osobe. Svjedok je pretpostavio da su fotografije nastale na području zahvaćenom ratom.

Janeček, koji radi u Odjeljenju za borbu protiv terorizma u Ministarstvu sigurnosti, svjedočio je o terorističkim organizacijama "Islamske države" i "Al nusra", koje je Savjet sigurnosti UN u svibnju 2013. godine proglasio terorističkim.