Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da se koristi hormon za korijen, posebno kod biljaka koje tek treba da se rasade ili na reznicama. Iako je riječ o vrlo korisnom sredstvu, često se ne razumije njegovo djelovanje. Osim što razjašnjavamo kako djeluje, možete da pročitate i kako da ga napravite sami, od prirodnih sastojaka.

Što je to hormon za korijen biljke?

Hormon za bolje ukorjenjivanje biljke je kombinacija hormona za rast biljaka koja pomaže mladoj biljci da se uspješno ukorijeni.

Biljni hormoni su prirodni, samo su u laboratoriji ponovo stvoreni za komercijalnu upotrebu. Možete kupiti sintetički hormon za ukorjenjivanje, a možete ga i sami napraviti od namirnica koje sigurno već imate kod kuće. U nastavku ćemo podrobnije objasniti kako to da uradite i date svojim biljkama najveće šanse za opstanak.

Prednosti upotrebe

Vjerojatno vam se već desilo da ste posadili nešto što izgleda da ne može da napreduje, iako ste uradili sve kako treba i poduzeli korake za poboljšanje zdravlja vaše biljke.

Kada se ne upotrebljava hormon za ukorjenjivanje, presađene biljke možda neće da rastu i razvijaju se kako treba, a kvaliteta i količina povrća ili cvijeća može da vas razočara. Hormon za ukorjenjivanje dovodi do toga da biljka bolje premaši stres presađivanja i dovodi do zdravijih biljaka s jačim korijenovim sustavom.

Za razmnožavanje putem reznica, hormon za korijen biljke stimulirat će snažan rast korijena, što će dovesti do bržeg rasta i jačanja biljke.

Postoje različiti stavovi kada je u pitanju sintetički hormon za ukorjenjivanje. Neki vjeruju da je štetan, drugi se s njima ne slažu.

Ipak, sve je više baštovana koji počinju da prave svoje stimulanse za korijenske sisteme biljaka, tako da i vi imate tu mogućnost.

Kako napraviti prirodan stimulator rasta korijena

Vrlo je jednostavno, a ovo je nekoliko opcija koje možete da isprobate.

Aspirin – svi u kući imaju Aspirin. Možete ga lako zdrobiti dok ne postane prah. Zatim ga otopite u malo vode i to je to.

Cimet – pored toga što ima sjajan miris, možete da ga koristite i kao pomoć za ukorjenjivanje biljaka. On ubija bakterije i time omogućava korijenu da neometano raste, odnosno oslobađa ga od bolesti.

Med – ovo je još jedan prirodan način da se ubiju bakterije. Stavite 2 žlice meda u 2 šalice prokuhane vode. Pustite da se sve malo ohladi, a zatim možete da uronite korijen u to prije sadnje. U staklenoj posudi ova smjesa će trajati 2 nedjelje.

Kopriva

Kopriva je biljka koja se koristi za izradu gnojiva, pripravaka za zaštitu bilja, ali može se koristiti i kao stimulator rasta. Dovoljno je uzeti manju šaku osušene koprive i potopiti u 1l vode. Potopljena kopriva se ostavi oko 10 dana, a dobivena otopina se razrijedi s vodom u odnosu 1:3. Ova će otopina osigurati brz porast mladih biljaka i povećati otpornost prema bolestima i štetnicima (zelene lisne uši).

Vrba

Vrba je biljka koju čovjek od davnina koristi kao biostimulator. U proljeće, kada su njene grančice prepune sokova dovoljno je grančice vrbe potopiti u vodu i čekati. Kada grančice počnu puštati korijenje, a voda u posudi dobije smećkastu boju voda je spremna za upotrebu. U ovu vodu se može potapati sjeme, reznice, lukovice, krtole. Dovoljno je potapati 5 do 7h. Grančice vrbe nije potrebno vaditi iz vode (posude). Možemo ih ponovo naliti vodom i ostaviti tjedan dana i može se ponovo koristiti. Ako je voda nešto tamnija i malo ljepljiva može se razblažiti s vodom u odnosu 1:1.

Kako se koristi

Upotreba hormona je vrlo jednostavna.
Ako koristite u tečnom stanju, prije presađivanja možete da umočite korijen u smjesu, a zatim posadite.
Prah se nanosi tako što se korijen navlaži, pospe prahom i biljka posadi.

Izvor: You should grow