Orhideje iziskuju malo više pažnje i njege tijekom hladnijih mjeseci. Orhideje su omiljeno sobno cvijeće mnogim ženama.

Ove cvjetne ljepotice na poseban način doprinose dekoraciji doma, ali su isto tako i zahtjevne za njegu.

Da bi orhideje uspješno preživjele hladniji period godine i dočekale proljeće okićene cvjetovima, potrebno je da im osigurate posebne uvjete tijekom jeseni i zime.

1. Pažljivo odaberite mjesto

Poznato je da orhideje vole svjetlost, ali ne i direktno izlaganje suncu. Zato saksije sa ovim biljkama postavite u blizini direktnog izvora svjetlosti, u prostoriji u kojoj ima najviše prozora.

Pozicionirajte ih tako da sunce ne dopire direktno do njih – u suprotnom, počet će da propadaju.

2. Povedite računa o zraku

Iako je propuh ”naš proizvod” zbog kojih nas mnogi stranci gledaju u neverici, istina je da orhideje i te kako osjetljive na jako strujanje vazduha. Zato je od velike važnosti da saksije sa ovim cvijećem ne držite na mjestu na kom ”udara propuh”.

Primjera radi, mnoge domaćice biraju da orhideje drže na prozorskom simsu, ali često otvaraju prozor, ostavljajući saksije sa biljkama na milost i nemilost propuhu. Zbog toga orhideje počinju da gube pupoljke.

Važno je znati da je ovaj cvijet izuzetno osetljiv na na nestabilne temperature zraka, kao i na strujanje zraka. Zato pažljivo odaberite mjesto na koje ćete staviti saksije sa orhidejama, a posebno vodite računa ukoliko se grijete preko klima-uređaja da zrak ne ide direktno na njih.

3. Pažljivo ih zalijevajte

Osjetljivim orhidejama ne prija ni previše, ali ni premalo vode. Ukoliko ne znate koliko često bi trebalo da zalivate orhideje tijekom jeseni i zime, obratite pažnju na listove i korijen.

Ako listovi postanu smežurani, vrijeme je da zalijete biljku. Isto pravilo važi i ako primjetite da je korijen počeo da poprima sivkastu ili bijelu boju.

Orhideje uvijek zalivajte destiliranom vodom koja je odstojala na sobnoj temperaturi, a s vremena na vrijeme možete im priuštiti i infuziju od zelenog čaja.

4. Povećajte vlažnost zraka

Kad stignu jesen i zima, neminovno je zagrijavanje prostorija, a to predstavlja još jedan rizik za orhideje, jer njima ne prija suh zrak. Da biste povećali vlažnost zraka, s vremena na vrijeme porpskajte ih vodom iz boce sa raspršivačem.

Dobro rješenje je i da u podložak saksije poredate kamenčiće, prelijete ih vodom i potom saksiju sa orhidejama spustite na kamenčiće. Tako ćete napraviti malu vlažnu oazu u kojoj će orhideje lijepo napredovati.

Izvor: Agrosavjet