Uz 14 stranaka s hrvatskim predznakom za mjesta u općinskim parlamentima borit će se i neke stranke građanske i multinacionalne orijentacije te veći broj neovisnih kandidata. Ipak, generalno gledano, u većini općina je prijavljen približno isti broj stranaka kao na prošlim lokalnim izborima.

SDP-a nema u Širokom

SDP, čini se, ozbiljno računa na glasove u Hercegovini pa je ovjerio svoje sudjelovanje na izborima u većini općina ovog dijela Bosne i Hercegovine. Lagumdžijini socijaldemokrati imat će svoje kandidacijske liste u Neumu, Rami, Grudama, Ljubuškom, Stocu, Čapljini i Posušju, ali ne i u Širokom Brijegu i Čitluku. Zanimljivo je da je SDP pokušao ovjeriti svoje sudjelovanje na izborima u Širokom Brijegu, ali im je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odbilo zahtjev, jer nisu prikupili potrebnih 200 potpisa za prijavu. Ovo je nedvojbeno veliki udarac za stranku koja godinama najavljuje politički prodor u Hercegovinu. Većina ostalih “građanskih” stranaka nije ni pokušalo sudjelovati na izborima u Hercegovini. Izuzetak je NS Radom za boljitak, koja je ovjerila prijavu za izbore u skoro svim općinama Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije. Od ostalih stranaka koje nemaju hrvatsku odrednicu na izborima u pojedinim hercegovačkim općinama s dominantnim hrvatskim stanovništvom za glasove će se boriti još samo DNZ Fikreta Abdića, Stranka penzionera-umirovljenika (SPU) te malo poznata Stranka za narod BiH, koja će istaknuti svoju kandidacijsku listu u Rami.

12 stranaka u Rami

Upravo je Rama općina u kojoj bi moglo biti ponajviše kandidacijskih listi, jer je čak 12 stranaka ovjerilo sudjelovanje na izborima u toj općini. Više ih je prijavljeno samo u Livnu, gdje se za naklonost biračkog tijela bori 16 stranaka. Veliki izbor imat će i birači u skoro svim općinama Srednjobosanske županije. Kako je riječ o nacionalno mješovitim sredinama, sudjelovanje na izborima u tim općinama najavilo je u prosjeku desetak stranaka, uključujući vodeće hrvatske i bošnjačke stranke. Rekorder je općina Novi Travnik, gdje će se za glasove boriti 13 stranaka. Zanimljiva situacija je u Livnu, gdje je prijavljeno čak pet pravaških stranaka. U nekim drugim općinama su “samo” po četiri pravaške stranke, a u nekolicini se pojavljuju i po dvije seljačke stranke. Uz Ravno, najmanje dvojbi imat će birači u Neumu, gdje je prijavu za sudjelovanje na izborima ovjerilo samo pet stranaka. Veliki broj stranaka je tek naknadno dobilo ovjeru prijava za mnoge općine. Nije isključeno da će broj kandidacijskih listi u nekim općinama biti manji, jer još nije istekao rok za prijavu koalicija