Cijene na tržnicama stalno variraju, pa je tako za kilogram crvene paprike potrebno izdvojiti od 1,80 do 2,50 KM, za pet kilograma žutih paprika potrebno je izdvojiti oko 8 KM, dok vreća krumpira stoji između 5 i 8 KM, kupusa od 10 do 15 maraka, dok je za rajčicu potrebno izdvojiti oko 1,50 KM po kilogramu.

Listopad je već dobrim dijelom na izmaku te, ako do sada niste, krajnje je vrijeme za pripremu zimnice za koju će ove godine, sudeći prema drastičnom skoku cijena, biti potrebno malo više isprazniti novčanike, odnosno, po izračunima kućanica, oko tri puta više nego ranijih godina. Praviti zimnicu ili ne – pitanje je koje je u dvojbu dovelo i brojne kućanice.

Prodaja gotovih proizvoda

– Iako sam cijelo ljeto bila u dvojbi praviti zimnicu ili ne, ona je ipak u mojoj obitelji pitanje tradicije. Zbog toga smo i ove godine nastavili tu praksu kako bismo barem na taj način bili sigurni što jedemo, ali i uštedjeli nešto novca.

U pripremi zimskih delicija nastojimo što više koristiti domaće, provjerene proizvode, iako se gotovo uvijek nešto mora dodatno kupiti. I ove godine kiselila sam domaće paprike, patlidžane, radila lovačku salatu. Pripremili smo zimnicu od onoga što smo sami proizveli.

Nije mi padalo na pamet kupovati nešto u ovakvo teškoj situaciji jer bih sigurno morala izdvojiti tri puta više novca nego ranijih godina. Vidite, cijena rog-paprike ove je godine i do 2,50 KM, samo za lovačku salatu koju sam radila treba izdvojiti 25 KM, a gdje je sve ostalo…

Ove godine je, ako se izuzme užitak pripreme domaće zimnice, neisplativo bilo što praviti jer, kad se sve zbroji, dođe na isto kao i kupiti gotovu zimnicu, a na taj način i ne plaćate sve odjednom, nego kupujete staklenku po staklenku – kaže nam kućanica iz Mostara, koja je i ove godine, po receptima koji se, kaže, prenose s koljena na koljeno, pripremila zimnicu.

Iako će oni koji imaju svoje domaće voće i povrće najbolje proći, prodavači na tržnici kažu kako ima i onih koji dolaze po domaće proizvode.

– Priprema zimnice, odnosno potražnja za domaćim voćem i povrćem, ipak nije u potpunosti nestala, ali je osjetno manja. Kako bismo spriječili propadanje svježih namirnica, odlučili smo praviti domaći ajvar, kiseli kupus, sokove, džemove, zdrave miksove koje imamo u ponudi za sve kupce koji ove godine neće praviti zimnicu, a koji će kod nas imati priliku kupiti gotov proizvod – kaže nam prodavač na tržnici.

Najtraženije su, prema njegovim riječima, paprike i patlidžani za ajvar te kupus.

Neki ipak prave zimnicu

No, unatoč višim cijenama proizvoda na tržnicama, prodavač s kojim smo razgovarali kaže da ima onih kojima one nisu toliko bitne koliko im je bitno da sami naprave proizvode. – Imali smo kupaca koji su, ne pitajući za cijenu, kupili željene proizvode.

Istina, takvi se mogu na prste jedne ruke nabrojiti, ali bilo ih je – kazao nam je. Jedna od takvih je i kućanica Verica.

– Vidite, kad napravim zimnicu, ajvar, kisele krastavce, šarenu salatu, razne džemove, sokove…, to nema cijenu. Znam što sam pravila i da obitelj jede zdrav domaći proizvod. Lani sam kupila zimnicu, nisam je pravila i to je bila ogromna pogreška jer kupljena zimnica nikad nije kao ona koju sami pravimo.

S druge strane, stalno slušamo o novim poskupljenjima koja nas očekuju u bliskoj budućnosti, pa mislim da priprema zimnice nije nešto na čemu bismo trebali u ovom trenutku štedjeti – zaključila je.

Cijene na tržnicama stalno pomalo variraju, pa je tako za 1 kg crvene paprike potrebno izdvojiti od 1,80 do 2,50 KM, žute u vreći od 5 kg oko 8 KM, dok je vreća krumpira od 5 kg oko 8 KM, kupusa od 10 do 15 KM, a za rajčicu treba izdvojiti oko 1,50 KM po kg.

Večernji list