Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sutra će potpisati 84 ugovora s povratnicima volonterima radi obavljanja pripravničkog staža s visokom stručnom spremom i 23 poslodavca/organizatora volontiranja koji su se prijavili na Javni poziv Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica od 10. aprila.

Ta aktivnost Ministarstva realiziraju se drugu godinu zaredom i postaju tradicija u podršci mladim osobama/povratnicima i njihovim roditeljima ili starateljima da se lakše nose s izazovima života u povratničkim prostorima.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je objavilo Javni poziv za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika sa VSS na području Republike Srpske i u općinama Federacije BiH: Busovača, Vitez, Kiseljak, Jajce, Prozor, Stolac, Čapljina, Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo, Žepče, Maglaj, Vareš, Odžak, Kalesija i Bosanski Petrovac.

Na Javni poziv se prijavilo ukupno 119 kandidata, od čega je opće kriterije ispunilo 110 i to 20 pravnih subjekata/potencijalnih poslodavaca i 90 fizičkih lica/potencijalnih pripravnika volontera.

Broj kandidata-potencijalnih poslodavaca i zainteresiranih volontera nije bio teritorijalno usklađen u užim regijama/općinama kojim gravitiraju potencijalni poslodavci i pripravnici, te je Federalno ministarstvo dodatne napore u traženju poslodavaca za potencijalne volontere - pripravnike u određenim regijama i do sada je uspjelo uključiti još osam novih poslodavaca.

Trenutno je osigurano obavljanje pripravničkog staža za ukupno 84 volontera - povratnika raspoređenih u 22 općine: Busovača (2), Vitez (8), Jajce (7), Stolac (2), Čapljina (9), Glamoč (4), Drvar (1), Vareš (3), Odžak (1), Bosanski Petrovac (1), Bosanski Novi (1), Doboj (15), Modriča (2), Pelagićevo (1), Teslić (6), Bijeljina (10), Milići (1), Srebrenica (2), Bosanska Gradiška (2), Osmaci (2), Zvornik (3) i Kalesija (1).

Ugovori o volontiranju će biti zaključeni između Ministarstva, organizatora volontiranja i volontera, na period od godinu dana, za što je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo sredstva od po 6.000 KM po volonteru na godišnjem nivou, izuzev za nekoliko općina koje su izrazile spremnost sufinanciranja (Doboj, Glamoč i Stolac) za što su osigurana nešto manja sredstva.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica osiguralo je sredstva u iznosu većem od 500.000 KM.

Cilj projekta je da se omogući mladim visokoobrazovanim osobama - povratnicima da, nakon obavljenog volonterskog rada, steknu uvjete za polaganje stručnih ispita i ostanu u svojim mjestima povratka, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.