Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine oglasilo se kako se navodi u priopćenju povodom medijskih objava nepotpunih i netočnih informacija vezano za ostvarivanje prava na mirovinu pripadnika Oružanih snaga BiH sa prebivalištem u Federaciji BiH.

Pripadnici OS BiH, rezidenti Federacije BiH, pravo na mirovinu ostvaruju u skladu s poglavljem V Zakonu o službi u OSBiH, po kome svi pripadnici OSBiH imaju iste uvjete umirovljenja.

U priopćenju se navodi da institucije Federacije BiH su svojim propisima pripadnike Oružanih snaga BiH podijelili u tri isplatne grupe, pri čemu su umirovljeni pripadnici OSBiH, kao i oni pripadnici s pravom na mirovinu, poslije 1. ožujka 2018. godine, u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na sve prethodno umirovljene.

Razlike u isplatama za pojedine kategorije umirovljenika pripadnika OS BiH se kreću i do 700 KM.

U priopćenju se navodi da se u odnosu na sve druge kategorije, jedino za pripadnike OS BiH u FBiH, na osnovu Zakona o službi  u OSBiH, financijska sredstva u ovu svrhu osiguravaju iz doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje vojnih osiguranika i iz proračuna, što predstavlja značajan iznos u fond PIO/MIO.

Na osnovu ove činjenice Ministarstvo obrane  BiH je pokrenulo inicijativu da se izvrši usklađiavnje mirovina svih vojnih osiguranika.

Zastupnici u Parlamentu Federacije BiH su na osnovu inicijative MOBiH izradili prijedlog propisa o izvanrednom usklađivanju mirovina vojnih osiguranika.

Po tom prijedlogu kategorije umirovljenih vojnih osiguranika u periodu poslije 1.ožujka. 2018. godine, ne bi imali “veće mirovine od plaća”, kako to navode pojedini mediji.

Ovim prijedlogom pojedinih zastupnika u Parlamentu Federacije  BiH došlo bi do izjednačavanja prava svih vojnih osiguranika i osigurale bi se jednake mogućnosti u pogledu umirovljenja za iste kategorije profesionalnih vojnih osoba.