Militantni Islamske države pogubili su više od 280 muškaraca i dječaka u jeku napredovanja iračkih i kurdskih vojski prema gradu Mosulu, javljaju irački obavještajci, a prenosi CNN.

Njih najmanje 280 ubijeno je, a zatim i zakopano na istom mjestu, a pretpostavlja se kako se radi o sjevernom dijelu Mosula, na prostoru napuštenog poljoprivrednog fakulteta, prenosi Klix.ba

Ujedinjeni narodi ranije su izrazili zabrinutost zbog činjenice kako su militanti Islamske države oteli 550 obitelji u Mosulu kako bi ih koristili kao živi štit za vrijeme iračko-kurdske ofenzive.

Riječ je o obiteljima iz sela Samalia i Najafa koje su zatim odvedene u Mosul. Kako objašnjava Ravina Shamdasani, zamjenik glasnogovornika pri UN-ovom Uredu za ljudska prava, riječ je o očiglednoj politici ISIL-a koja ima za cilj sprječavanje odlaska civila iz grada.

Dok traje napad na Mosul, Islamska država budi tzv. uspavane ćelije u već oslobođenim mjestima kao što je Kirkuk gdje je došlo do napada na vladine objekte.

U međuvremenu, iračko-kurdske snage oslobodile su 37 mjesta na putu ka Mosulu. Ofanziva traje već šest dana, a u njoj je ubijeno više od 300 terorista ISIL-a.