Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji prijedlog za uvođenje novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu te ministru zdravstva i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću molbu za koordinaciju mjera za sprečavanje pandemije koronavirusa. 

Prijedlozi su upućeni nakon sastanka s delegacijom Vlade Županije Sarajevo koji je krajem prošlog tjedna održan u Predsjedništvu BiH. 

Povodom sastanka koji je održan u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a na kojem je prisustvovao i premijer Županije Sarajevo Edin Forto, Komšić je Tegeltiji uputio na razmatranje prijedlog uvođenja novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu. 

"Bosna i Hercegovina se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da sve razine vlasti aktivno sudjeluju u suzbijanju pandemije, kroz niz mjera koje su zakonski moguće. Jedna od takvih mjera je i uvođenje obaveznog PCR testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu za sve osobe, kako bi se u narednom razdoblju smanjila mogućnost dodatnog unosa i širenja koronavirusa", naveo je Komšić.

U prijedlogu upućenom Tegeltiji član Predsjedništva BiH istakao je da je mjera obaveznog PCR testiranja prije ulaska u Bosnu i Hercegovinu jedna od tema o kojoj su razgovarali na sastanku, uz doneseni zaključak da im se uputi zahtjev da takav prijedlog razmotre i odluku o tome donesu u najkraćem mogućem roku na razini države Bosne i Hercegovine. 

"Imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi cijela država, oba entiteta i niz županija, siguran sam da ćete donijeti ispravnu odluku koja je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine", istaknuo je. 

Komšić je u dogovoru s delegacijom Vlade ŽS zatražio od ministra zdravstva i socijalne zaštite entiteta RS da se u narednom razdoblju koordiniraju aktivnosti Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS s nadležnim institucijama države Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i nadležnim županijskim organima. 

"BiH se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da sve razine vlasti aktivno sudjeluju u suzbijanju pandemije kroz koordiniran nastup. Mjere koje se donose bez koordinacije na razini ministarstava i kriznih stožera, mnoštvo puta ne donose željeni rezultat. Bez obzira na administrativne jedinice u našoj državi, kretanje stanovništva je vrlo teško kontrolirati, a samim time i prijenos koronavirusa, ukoliko se mjere ne donose koordinirano, zajednički. Imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi cijela država, oba entiteta i niz kantona, siguran sam da ćete razumjeti potrebu da se ostvari bolja komunikacija i koordinacija vašeg ministarstva i kriznog stožera s nadležnim organima iz Federacije BiH i županija, a sve kako bi zajedno imali efikasnije rezultate u borbi protiv koronavirusa", naveo je u prijedlogu Komšić, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.