Najveći svjetski video servis online prijavljen je američkoj regulatornoj agenciji zbog toga što neovlašteno prikuplja podatke o djeci mlađoj od 13 godina.

Koalicija koja okuplja više od 20 organizacija posvećenih zaštiti zdravlja djece, privatnosti i prava potrošača zatražila je od američke regulatorne agencije Federal Trade Commission istragu je li se YouTube ogriješio o savezni zakon Sjedinjenih Država o zaštiti djece na internetu (Children’s Online Privacy Protection Act, COPPA).

Odredbe tog zakona operatorima web odredišta nalažu pribavljanje dozvole roditelja pri prikupljanju osobnih podataka o djeci mlađoj od 13 godina. Odnosi se na web odredišta na kojima znaju kako prikupljaju i pohranjuju osobne podatke djece, čak i ako to čine bez namjere.

U pritužbi upućenoj regulatoru navedeno je kako je značajan dio popularnih sadržaja na YouTubeu namijenjen djeci čije osobne podatke – poput IP adrese, geolokacije i softverski alati za praćenje kretanja korisnika po web odredištima – Google kao vlasnik YouTube nezakonito prikuplja i potom koristi za prodaju ciljanih oglasa.

YouTube Kids nije dovoljan

YouTube je nedavno optužen zbog toga što pojedini tvorci sadržaja ciljaju djecu uznemirujućim video zapisima, među kojima su i oni koji prikazuju zlostavljanje djece. No, koalicija u pritužbi tvrdi kako većina djece ne gleda YouTube Kids, dio YouTubea namijenjen djeci pokrenut 2015. godine, već isti sadržaj kao i odrasli te kako su u YouTubeu toga svjesni.

U uvjetima korištenja YouTubea navedeno je kako djeca mlađa od 13 godina ne bi trebala koristiti taj servis, pa bi u Googleu na optužbe mogli odgovoriti kako djeca YouTube gledaju s roditeljima, uz implicitnu dozvolu. Ali, bilo tko može gledati video zapise na YouTubeu bez korisničkog računa, a u pritužbi je istaknuto kako djeca često gledaju video na mobilnim uređajima, vjerojatno dok su sama.

Oglasi koji ciljaju djecu mogu donijeti ogromne prihode. Kao primjer je u pritužbi naveden kanal na YouTubeu Ryan ToysReview, u kojem su video zapisi šestogodišnjaka koji recenzira igračke.

Tijekom prošle godine uprihodio je 11 milijuna američkih dolara prihoda, piše Tportal.hr.