Britanski Times od vojnih je izvora saznao kako su ruske podmornice lovile britansku podmornicu u istočnom Mediteranu i spriječile da raketira položaje u Siriji. Ta igra “mačke i miša” odvijala se i prije nego što je Theresa May odlučila sudjelovati u raketiranju Sirije.

Pogon ruske podmornice klase Kilo, iako klasičan dizelsko-električni, toliko je tih da su ih na zapadu prozvali “Crnim rupama” jer ih je gotovo nemoguće otkriti na radaru ili sonaru. Oboružane su torpedima te krstarećim i protubrodskim projektilima. S druge strane, vatrena moć britanske podmornice bila je prilično ograničena na 20-ak Tomahawka.

Kako piše Times, u igru lovice su se uključili i američki izvidnički zrakoplovi koji su pratili kretanje ruskih brodova, no Rusi su odgovorili dižući svoje zrakoplove opremljene protupodmorničkim dubinskim bombama, a poslali su i dvije fregate.

Iako do pomorske bitke nije došlo, britanska podmornica nije mogla sudjelovati u napadu nego su britanske udare morale izvršiti zračne snage koje su poletjele s Cipra.
 


Francuska: dokazi o kemijskom napadu u Dumi vjerojatno su nestali

Francusko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je kazalo kako je vrlo vjerojatno da su dokazi kemijskih napada u Dumi nestali dodajući da je presudno da se međunarodnim inspektorima odmah omogući pristup mjestu napada.
 


Inspektori Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) prošlog su tjedna otputovali u Siriju kako bi analizirali mjesto navodnog napada, no još nisu stigli u Dumu u kojoj se napad dogodio.

Taj je grad sada pod kontrolom vladinih snaga nakon što su se iz njega povukli pobunjenici.

I danas Rusija i Sirija odbijaju još uvijek omogućiti inspektorima pristup mjestu napada, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Vrlo je vjerojatno da dokazi i ključni elementi nestaju s toga mjesta, dodaje se.
 


Asad priprema napad na posljednju pobunjeničku enklavu kod Damaska

Sirijska vojska počela je u utorak pripremno granatiranje pred napad na posljednju zonu kod Damaska koja još nije pod njezinim nadzorom, rekao je zapovjednik provladinih snaga, nastavno na nedavno osvajanje istočne Gute.

Osvajanje kampa Jarmuk i okolnih područja južno od grada omogućilo bi sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu potpunu kontrolu nad Damaskom i dodatno konsolidiralo njegovu vlast.

Jarmuk, najveći sirijski kamp za palestinske izbjeglice od sredine 20. stoljeća, pod kontrolom je boraca Islamske države već nekoliko godina. Premda je velika većina stanovnika pobjegla, UN tvrdi da su još tisuće ostale.

Zapovjednik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će nova ofenziva imati za metu Islamsku državu i Frontu Nusru u kampu Jarmuk i četvrti al-Hadžar al-Asvad.

Pobunjenici u susjednoj zoni Beit Sahm povući će se autobusima kako je dogovoreno s vladom, rekao je.

(Hina)