Iz sadašnje pozicije sveopćeg opreza zbog pandemije koronavirusa, čini se kako nogomet postaje 'laboratorijski proces'.

Zdravstvene službe i vlasti svake zemlje utvrđuju sve više strogih mjera koje treba ispuniti kako bi se sportaši vratili na teren pa se polako gubi draž dinamike i energije koje nogomet nosi sa sobom.

Tako primjerice španjolski As donosi priču o povratku nogometaša na treninge, a ona gotovo da podsjeća na neke SF filmove u kojima se astronauti spremaju za najizazovnije putovanje svemirom.

S obzirom da je vanredno stanje u Španjolskoj produženo do 9. svibnja, nogometaši se moraju prilagoditi mjerama opreza, ali na način da uistinu najviše vremena provedu na raznim testiranjima.

Barcini igrači prvo će pristupiti individualnim treninzima na stadionu Ciutat Esportiva, gdje inače obavljaju najveći dio svojih treninga. Prije početka treninga, morat će proći pet vrsta testova.

Prvo svaki od njih mora proći individualni razgovor s klupskim liječnikom i jednim članom stručnog stožera Barcelone.

Nakon prvog razgovora s liječnikom, slijedi analiza ukupnog tjelesnog stanja svakog profesionalca, s obzirom na pauzu od mjesec i pol dana, koje su uglavnom proveli u svojoj kući. Cilj je ocijeniti koliko se mirovanje odrazilo na tijelo nogometaša, jesu li nakupili višak kilograma i slično.

Potom slijedi sveobuhvatni korona test i testiranje imuniteta. Ovi testovi će u nastavku sezone (ako ga bude) biti redovito provođeni.

Kad prođu dosad navedene testove, slijedi test izdržljivosti prilikom trčanja, na duže relacije i u sprintu. Svaki će za to vrijeme nositi GPS vestu na sebi, kako bi se mogli očitati svi nužni parametri.

Kao zadnje važno testiranje je predviđeno 'mjerenje' ukupne snage tijela svakog prvotimca.

Oni koji prođu svih pet testova, sljedećeg dana mogu pristupiti treningu. Najmanje jedan tjedan trenirat će individualno, kako bi se među igračima izbjegao veći rizik od zaraze.

Podsjećamo, zadnje utakmice u Španjolskoj odigrane su 8. ožujka, a kad će se ponovno nastaviti ligaška natjecanja, još se ne zna. Mnogi polaze od toga da će to uslijediti koncem svbnja ili početkom lipnja. Vlasti su nedvosmislene - sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.