Bio je to trenutak kada je Hrvatska stala. Prije 15 godina na današnji dan uhićen je Ante Gotovina. Zbilo se to u Španjolskoj, na Kanarskim otocima, za vrijeme večere u jednom hotelu. Nakon četiri i pol godine bijega od haaške optužnice za ratne zločine, za većinu Hrvata general Gotovina je i dalje bio heroj.

'Jednom se moralo dogoditi'

"Da, ja sam Ante Gotovina", odgovorio je španjolskim policajcima. I dok su mu stavljali lisičine, gledajući u policijsku kameru mirno je zaključio "Jednom se i to moralo dogoditi". Snimka je to koja je obišla svijet. Uz sebe je imao 12 tisuća eura i putovnicu na ime Kristijan Horvat. 

"Želim obavijestiti javnost da smo jutros dobili obavijest od glavne haaške tužiteljice haaškog tribunala da je general Gotovina uhićen u Španjolskoj", rekao je tada Ivo Sanader, bivši predsjednik Vlade.

Bio je to kraj potrage svih potraga. Uvjet bez kojeg Hrvatska nije mogla u Europsku uniju. Glavna haaška tužiteljica vijest je dočekala u Beogradu i proslavila šampanjcem. Sve do tad uporno je tvrdila. 
 


"Imamo dokaze da je Gotovina u dosegu hrvatske vlade i to zato što se nalazi u Hrvatskoj, ako ne u Hrvatskoj, onda hrvatskom dijelu BiH", rekla je 19. 5. 2005. bivša glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte.

Što Račanova vlada nije uspjela s raspisivanjem nagrade od 350 tisuća kuna za svaku informaciju, uspjela je Sanaderova s Akcijskim planom. 

"Identificirati, otkriti, uhititi, transferirati", izjavio je 1. 3. 2005. bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks, javlja RTL.

Četiri riječi koje su ga obilježile, a koje s njim, kaže Šeks, nemaju veze. Bio je to zaključak sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost čiji su autori tadašnji predsjednici Stipe Mesić i Ivo Sanader.