Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona primilo je anonimnu krivičnu prijavu protiv ministra za pitanje boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića zbog navodne nelegalne kupovine stana u Tuzli, potvrdio je za agenciju Patria glasnogovornik tog tužiteljstva Admir Arnautović.

U anonimnoj prijavi navodi se da je Bukvarević oštetio županijski proračun za iznos od 126.323,80 KM jer je nezakonito otkupio stan površine 85,34 četvornih metara u tuzlanskom naselju Stupine.

''Županijsko tužiteljstvo je primilo anonimnu krivičnu prijavu protiv Salke Bukvarevića. Na osnovu te prijave je formiran predmet te će se izvršiti potrebne provjere prijavljenih radnji, utvrditi ima li ili nema osnova sumnje da je počinjeno neko krivično djelo i nakon toga će biti donesena tužiteljska odluka. Dakle, ne radi se o bilo kakvoj istrazi protiv Bukvarevića u ovom Tužiteljstvu, nego se radi o anonimnoj krivičnoj prijavi na osnovu koje će se izvršiti potrebne provjere'', kazao je Arnautović za NAP.

U anonimnoj krivičnoj prijavi protiv ministra Bukvarevića navodi se da je 1997. godine, dok je bio direktor BKC-a Tuzla dobio stan koji je otkupio certifikatima.

''Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, koji je stupio na snagu 1997. godine, u članu 1. propisano je da se ovim Zakonom 'utvrđuju uvjeti i način prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo' što znači da se odredbe ovog zakona odnose samo na već izgrađene stanove i nositelje stanarskog prava koji su to pravo stekli prije stupanja na snagu ovog Zakona. U članu 40. istog zakona propisano je da 'Pravni status stanova u izgradnji i način njihove privatizacije uredit će se posebnim propisom kojeg donosi nadležno kantonalno tijelo'. S obzirom da predmetni stan spada u kategoriju novoizgrađenih stanova i da je stanarsko pravo stečeno tek 1998. godine, očigledno je da je stan otkupljen i privatiziran na osnovu zakona koji se u ovom slučaju nije mogao primijeniti'', stoji u anonimnoj krivičnoj prijavi protiv ministra Bukvarevića.