Na 14. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojena je izaslanička inicijativa Mire Pekić i Branislava Borenovića kojom Zastupnički dom PS BiH obvezuje Vijeće ministara BiH da u roku od 60 dana pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u kojim bi se omogućio povrat PDV-a za kupnju hrane i opreme za bebe koju može ostvariti roditelj, odnosno skrbnik djeteta starosti do dvije godine.

Hranom i opremom za bebe za koju se može ostvariti povrat PDV-a smatraju se: hrana za bebe, pelene, krevetić, kolica, stolica za hranjenje i autosjedalica. Kako je navedeno u inicijativi, povrat PDV-a za kupnju hrane i opreme za bebe vršio bi se u ukupnom iznosu do 3000 KM u prve dvije godine dobi djeteta, piše Večernji list.

Zamišljeno je to tako da roditelji, odnosno skrbnici, kao kupci ostvare ovo pravo na osnovi pismenog zahtjeva koji se podnosi regionalnoj jedinici Uprave za neizravno oporezivanje BiH na čijem području imaju prebivalište. – Gornja granica povrata PDV-a za prvu godinu starosti djeteta je 2000 KM, a za drugu godinu 1000 KM. Prilikom podnošenja prvog zahtjeva za povrat PDV-a roditelj, odnosno skrbnik, dužan je priložiti dokumente kojima dokazuje da su ispunjeni uvjeti propisani zakonom, odnosno podzakonskim aktima. Uz svaki podneseni zahtjev roditelj, odnosno skrbnik, dužan je priložiti fiskalne račune koje je izdao trgovac kao dokaz o kupnji – navedeno je u inicijativi.

Inicijatori ističu da u situaciji kad imamo stalni odljev mladih ljudi u inozemstvo, pad nataliteta, kontinuiran rast cijena osnovnih životnih namirnica, koji na odgovarajući način nije praćen rastom osobnih primanja građana, ovo bi bila jedna od sustavno značajnih mjera za poboljšanje demografske situacije u BiH.

''Ova mjera bi, kao jedan od čimbenika stimulacije, utjecala i na porast nataliteta te ne predstavlja samo deklarativnu podršku, nego bi se na ovaj način roditeljima umanjio dio izdvajanja iz kućnog proračuna za kupnju opreme i hrane za bebe'', navode. Jovan Radovanović, predsjednik Udruge obitelji “4+” Banja Luka, kaže da je inicijativa dobrodošla i nada se da će ona što prije biti realizirana.

''Izračunali smo koliko iznose troškovi roditelja za jednu bebu na godišnjoj razini i riječ je o, čini mi se, 6400 maraka. Svakako je dobro kada se određeni iznos vrati'', naglasio je Radovanović. Za razliku od BiH, gdje se primjenjuje jedinstvena stopa PDV-a od 17%, u RH od 1. travnja prošle godine PDV na dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu iznosi 5%.