Šef Wagnerovih plaćeničkih snaga Jevgenij Prigožin rekao je da su njegove trupe zauzele ključne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu. "Pod našom su kontrolom vojni objekti Rostova, uključujući zračnu luku", rekao je Prigožin u videu objavljenom ujutro.

Rekao je da su njegove snage zauzele stožer ruske vojske na jugu zemlje u gradu s preko milijun stanovnika u pograničnom području s Ukrajinom. To se nije moglo odmah neovisno potvrditi. Ministarstvo obrane u Moskvi zasad nije komentiralo Prigožinove tvrdnje. Prigožin je također rekao u videu da su borbeni zrakoplovi za rat protiv Ukrajine nastavili polijetati s aerodroma u Rostovu prema planu: "Avioni ... polijeću prema planu."
 


Prigožin je ranije ustvrdio da su njegovi vojnici oborili vojni helikopter koji je pucao na civilni konvoj. Nije pružio dokaze za svoje tvrdnje i one se nisu mogle neovisno provjeriti.

Guverner: Ostanite u kućama

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev rekao je stanovnicima da ostanu mirni i u kućama. Trenutna situacija zahtijeva maksimalnu koncentraciju svih snaga za održavanje reda, napisao je na Telegramu. "Agencije za provođenje zakona poduzimaju sve što je potrebno kako bi osigurale sigurnost stanovnika tog područja."

Vlasti ruske prijestolnice Moskve i okolice proglasile su protuterorističko izvanredno stanje zbog oružane pobune vođe ruskih plaćenika Prigožina. "Kako bi se spriječili mogući teroristički napadi u gradu i moskovskoj regiji, uspostavljen je režim protuterorističkih operacija", objavio je ujutro ruski Nacionalni antiteroristički odbor.

U Moskvi su pojačane mjere sigurnosti. Voronješka regija u jugozapadnoj Rusiji, koja graniči s Ukrajinom, također je proglasila istu vrstu izvanrednog stanja.

Protuterorističko izvanredno stanje omogućuje ruskim vlastima da pojačaju kontrole i olakšaju uhićenja građana. Telefonski pozivi mogu se prisluškivati i češće. Međutim, zasad nije jasno koje će se konkretne mjere poduzeti u Moskvi i Voronježu. U petak je ruska tajna služba FSB objavila da istražuje Prigožina za pokušaj vojnog udara.

Šef privatne vojske pozvao je na borbu protiv vojnog vodstva Moskve u petak navečer, prema novinskoj agenciji Interfax. Prigožin je optužio vojno vodstvo Moskve za napad na njegove plaćeničke postrojbe i zaprijetio protumjerama. FSB i Ministarstvo obrane Rusije odbacili su Prigožinove optužbe. Sve su optužbe lažne i "provokacija", stoji u priopćenju ministarstva.