Zapovjednik Wagnera Jevgenij Prigožin vjerojatno je letio u Afriku i iz nje zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti Wagnera u regiji, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvješću od 23. kolovoza. Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da je postojao "napor da se Wagneru potpuno onemogući djelovanje u Africi", tvrdi ISW.

Nakon Prigožinove kratke pobune protiv ruske vlasti u lipnju Wagnerova grupa prebacila je fokus s Ukrajine na svoje operacije u afričkim zemljama. Plaćenička tvrtka povezana je s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju. Prigožin je 21. kolovoza objavio rijetko videoobraćanje iz, kako je tvrdio, Afrike. "Moguće je da je Prigožin otputovao u Afriku u nadi da će osigurati daljnje misije za Wagner neovisno o ruskom ministarstvu obrane i Kremlju", rekao je ISW.

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska imala je plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika. "Izvor je dodao da se Prigožin tome duboko protivio i 'uložio sve napore da to spriječi'", rekao je ISW.

Navodni voditelj ovih operacija bio je general pukovnik Andrej Averjanov, čelnik ruskih specijalnih službi. ISW je rekao da je Averjanov povezan s pokušajima atentata, uključujući trovanje britanskog obavještajnog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije.

23. kolovoza zrakoplov koji je navodno prevozio Prigožina srušio se u ruskoj Tverskoj oblasti, pri čemu su svi u avionu poginuli. ISW je rekao da su Prigožina "panika i impulzivnost" koju je pokazao dok je bježao iz Afrike možda učinile ranjivim na političke protivnike.