Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu „Međunarodnog dana kave“ koji je prvi put obilježen je 1. listopada 2015. godine u Milanu. Organizirala ga je Međunarodna organizacija kave (International Coffee Organization - ICO) s naglaskom na put koji kava prijeđe od proizvođača do ljubitelja kave.    

Kava potječe iz Etiopije, iz pokrajine Kaffa po kojoj je dobila ime. Legenda govori da je napitak otkrio pastir Kaldi koji je primijetio da su njegove koze živahnije nakon što su pojele crvene bobice. Nakon što je i sam probao plodove kave zaključio je da mu vraćaju snagu pa je svoje otkriće podijelio s koptskim svećenicima u obližnjem samostanu. Preko njih kava se proširila na arapski poluotok gdje se razvila ceremonija pripreme, serviranja i ispijanja kave. U Europi se pojavljuje 1570. godine kada je mletački trgovci dovoze u Veneciju zajedno s duhanom.

Autor maraka, koje se u poštanskom prometu nalaze od 1. listopada 2018., je Ivica Madžar. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba