Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodne poštanske marke u povodu Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir s motivom ribolova. Sportski ribolov se često povezuje s izrazima rekreacijski ribolov ili ribolov iz zabave. Smisao nije ulov ribe zbog jela ili prodaje, već traženje i hvatanje ribe pomoću pribora za sportski ribolov.

Ulovljena riba se pušta natrag u vodu ili se može ponijeti dopušteni broj riba pod uvjetima koje propisuje zakon o sportskom ribolovu koji je važeći na nekom području. Najmasovnija i najstarija disciplina je lov ribe udicom na plovak za koju su međunarodna natjecanja krenula 1953. godine, a od 1957. ovo natjecanje preraslo je u svjetsko prvenstvo. Ipak, najveći broj sportskih ribolovaca upražnjava rekreativni ribolov za koji nedavna istraživanja potvrđuju da je zaslužan za brojne dobrobiti za mentalno zdravlje ljudi.

Autor likovnog rješenja je Mate Nikše, prvi dan izdanja 6. travnja 2024. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba