Stotine tisuća ljudi napušta Ukrajinu. Mnogi od njih spas traže u susjednim zemljama, a uglavnom bježe majke s djecom, dok očevi ostaju doma jer je proglašena opća mobilizacija za sve muškarce između 18 i 65 godina. Rastaju se u suzama na granici i svatko ide svojim putem - očevi u rat, a majke i djeca u izbjeglištvo.

Najviše ih uđe u Poljsku, ali i u susjednu Slovačku dnevno uđe preko 10.000 izbjeglica iz Ukrajine. Slovački policijaci danas su se prilično iznenadili kad im je jedna mala izbjeglica došla sasvim sama, bez mame i tate, bez ikoga odraslog u pratnji. Na svom Facebook profilu objavili su nešto krajnje potresno: fotografiju jednaestogodišnjeg dječaka koji je došao na granicu iz Zaporožja, ukrajinskog grada u kojemu su dan ranije Rusi gađali nuklearku.

U ruci je imao samo vrećicu i putovnicu...

Suze su nam u očima, ovo je najveći heroj!
 

11-godišnji dječak iz Zaporožja došao je sam u Slovačku preko granice iz Ukrajine. S jednom plastičnom vrećicom, putovnicom i brojem telefona ispisanim na ruci, došao je potpuno sam jer su njegovi roditelji morali ostati u Ukrajini - objavili su slovački policajci.

Napisali su i da su se volonteri pobrinuli za njega, odveli ga na toplo i osigurali mu hranu i piće i spakirali mu nešto namirnica da mu se nađe na putu.

- Sve nas je osvojio svojim osmijehom, neustrašivošću i odlučnošću, pravi je heroj. Zahvaljujući broju na ruci i komadu papira, uspjeli smo kontaktirati dječakovu rodbinu koja je kasnije došla po njega i cijela priča se dobro završila - objavili su slovački policajci, prenosi SD.

I ovo bi, kao, bio nekakav happy end. U kakvim vremenima mi živimo...