Prvozaražena osoba virusom korona u Mostaru preminula je. Potvrdio je to ravnatelj SKB Mostar Ante Kvesić.

Informaciju je potvrdio i Pero Pavlović, ispred Stožera Civilne zaštite HNŽ.

Pacijent je danima bio na respiratoru i u teškom stanju, kako je ranije na konferenicji za medije potvrdio i dr. Jurica Arapović, ispred Klinike za infektivno SKB Mostar.

Podsjećamo, prvi zaraženi pacijent u mostarsku bolnicu primljen je sa 16. na 17. ožujka 2020. godine.

Uz ovog pacijenta, kako je to službeno priopćeno, zaraženi su i njegova supruga, te porodilja koje je bila u kontaktu s njim.

Dan prije potvrde zaraze COVID-19 u Sveučilišnu kliniku Mostar primljena su dva pacijenta sa šireg područja Mostara – otac i sin, a po njihovom navodu, bez pozitivne epidemiološke anamneze, te s respiratornim teškoćama i upalom pluća, koji su potom smješteni na Odjel za plućne bolesti.

No, iako je preminuli u priopćenju za javnost tvrdio kako je izložen linču te da nije bio izvan Mostara, još uvijek se ne zna, ako je to tako, tko je nulti pacijent i tko je zarazu donio u Mostar.

U cijeli slučaj ukljičilo se i Federalno miinistarstvo, koje bi trebalo donijeti odluke o smjenama zbog propusta u radu, te Tužiteljstva HNŽ, koje je o ovom slučaju podiglo istragu.

Broj zaraženih 354

Broj osoba zaraženih kornavirusom u Bosni i Hercegovini do ponedjeljka ujutro povećan je na 354 nakon što su tijekom noći u laboratorijima u Sarajevu i Banjoj Luci proveli testiranje više od dvije stotine uzoraka.

Ravnateljica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović potvrdila je kako su tamo testirani uzorci uzeti od 46 osoba pri čemu je potvrđeno 13 slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je pak kako su u Banjoj Luci testiranjem potvrdili zarazu samo kod jedne od 186 testiranih osoba.

Bljesak.info