Sigurno je kako će sa razine Federacije u iduća dva dana biti izdane preporuke o novim mjerama zbog pogoršane epidemiološke situacije, ali je veliko pitanje koje županije će ih provesti u djelo. To se osobito misli na online nastavu jer se veliki broj roditelja, ali i prosvjetara protivi toj ideji.

Kako je za Pogled.ba rekao predsjednik Sindikata osnovnih škola HNŽ-a koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku Slavko Lauš, odluka da se ide na online model nastave u ovome trenutku znači kraj školske godine.

-Isti scenariji smo imali prošle godine i vidjeli smo što je bilo. Prekid nastave u ožujku je bio i kraj školske godine i nemamo razloga vjerovati kako bi ovaj put bilo drugačije. Nemamo kvalitetan model online nastave, veliki teret prebacujemo na roditelje i što je najgore, djeca ne dobivaju znanje koje bi trebala dobiti - rekao je Lauš za Pogled.ba.

Dodao je kako bi ova odluka osobito bila pogubna za djecu koja se spremaju za upis u srednje škole i fakultete, te kako bi djeca iz HNŽ-a bila u velikom zaostatku u odnosu na djecu iz županija koje su već rekle kako će normalno završiti školsku godinu, što je slučaj sa npr. ZHŽ-om.

-Nema nikakvog razloga za online modelom nastave. Na prste jedne ruke možemo prebrojati učenike koji su bili zaraženi. Koronavirus nije u školama nego na nekim drugim mjestima. Pogubnost online modela nastave bi nas mogla dugo pratiti - zaključio je Lauš, te poručio kako će od županijskih vlasti u HNŽ-u tražiti da se ne ide na online model nego da se izdrži još deset tjedana u modelu nastave kakvog djeca u ovoj županiji sada imaju. Niti on nije idealan, ali je mnogo bolji on online modela.

Pogled.ba