Koprivničko-križevačka policija obavijestila je u subotu Županijski Stožer civilne zaštite da su zatekli tri osobe u javnosti, a koje su morale biti u samoizolaciji.

Kako Podravski neslužbeno doznaje, riječ je o tri osobe koje su bile na javnim mjestima, među ljudima, ali ne u gradovima nego ruralnim područjima. Vjerojatno nisu zaražene i u samoizolaciji su morale biti zbog dolaska iz kritičnih područja.

“Zatečene su u kršenju Rješenja Državnog inspektorata izdanih 13. i 14. ožujka o samoizolaciji u mjestima prebivališta vezano za sprječavanje širenja koronavirusa. Osobe su od strane policijskih službenika zatečene u javnom prostoru te time prekršile rješenja, o čemu je izviješten i Državni inspektorat”, tvrde iz Kriznog stožera.

Osobe koje su u samoizolaciji evidentiraju se u sustavu MUP-a, a policija provjerava pridržavaju li se pravila. Ako dođe do kršenja mjere samoizolacije, bit će novčano kažnjeni. 

Novčane kazne trebale bi biti oko 8000 kuna, kako na istarskom području. No, eskalira li situacija kazne će biti mnogo veće, a neki čak predlažu i kaznenu odgovornost i mogućnost zatvora čak do tri godine.

“Molimo građane da ukoliko poznaju osobe koje su u samoizolaciji, a ne pridržavaju se propisanih mjera da ih prijave na broj Županijskog centra 112. Ovim putem još jednom apeliramo i pozivamo sve osobe koje su dobile rješenje ili su od strane epidemiologa stavljene pod zdravstveni nadzor da ozbiljno shvate i poštuju ove mjere prevencije”, moli Krizni stožer.

Trenutno je na području Koprivničko–križevačke županije pod mjerom nadzora i kućne izolacije 223 osoba, isto tako 35 osoba je izašlo iz kućne samoizolacije i nisu razvili nikakve simptome.