Svjedočenjem očeva mladića od kojih je jedan poginuo, a drugi se još bori na sirijskom ratištu, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Bilalu  Bosniću, optuženom za javno vrbovanje bh. državljana za terorističke aktivnosti.

Svjedoci optužbe Hasaga Crnjenković i Muharem Borovac kazali su danas da su njihovi sinovi prije odlaska na sirijsko ratište boravili u Gornjoj Maoči i selu Ošve kod Maglaja te da su često kod Bosnića išli i na džumu.

Hasaga Crnjenković je kazao da je njegov poginuli sin Amir (23) prije osam mjeseci otišao u Siriju te da je za njegovu smrt saznao tako što su mu putem Skypea poslali sliku da je Amir poginuo.

Rekao je da je njegov sin bio vjerski nastrojen, ali da nikada nije spominjao niti govorio da će ići na sirijsko ratište.

- Nekoliko mjeseci prije pogibije čuli smo se telefonom i putem Skypea. Saznao sam da je bio u ratu, te da se borio s Čečenima. Kazao je da je i on više puta sa sinom išao na džumu u Bužim, ali da odlazak u Siriju nema nikakve veze sa Bosnićem.

- Ne krivim nikoga za njegovu smrt - kazao je Crnjanković, prenosi Avaz.

Drugi svjedok, Muharem Borovac kazao je da se njegov sin i dalje nalazi u Siriji, da pretpostavlja da je otišao sa rođakom Amirom Crnjenkovićem, te da je saznao da je u borbama ranjavan. I on je potvrdio da mu je sin prije odlaska u Siriju išao na nekoliko dana u Gornju Maoču i Ošve, te da je također bio u Bužimu kod Bosnića.

Kazao je da je išao u Ošve zbog toga što se u selu Rakovčani kod Prijedora nije slagao sa džematlijama i efendijom u načinu klanjanja.

Tužiteljstvo je danas zatražilo, s obzirom da Bosniću ističe pritvor 1. ožujka, novo produženje pritvora, no obrana se protivila kazavši da za to nema nikakve potrebe, te da bi najbolje bilo da mu se odrede mjere zabrane.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. ožujak kada će biti saslušana još dva svjedoka optužbe.