Britanski i europski pregovarači za Brexit napravit će stanku u pregovorima o izlasku Britanije iz Unije i neće se ponovno sastati prije summita koji se održava sredinom sljedećeg tjedna, rekli su za Reuters europski izvori.

"Unatoč konstruktivnim i intenzivnim pregovorima, nekoliko ključnih pitanja ostalo je neriješeno", rekao je jedan visoki europski diplomat.

"Nisu planirani daljnji pregovori prije Europskog vijeća. Europski pregovarač izvijestit će čelnike zemalja koji će potom procijeniti dosadašnji napredak", pojasnio je izvor.

I nekoliko drugih europskih dužnosnika kazalo je da će Michel Barnier, europski pregovarač, izvijestiti vođe 27 zemalja članica kada se sastanu na večeri u Bruxellesu u srijedu, uoči summita EU-a na kojem će sudjelovati i britanska premijerka Theresa May.

Pregovarači za Brexit koji su se u nedjelju sastali u Bruxellesu, nisu uspjeli doći do konačnog dogovora o uvjetima Brexita, suočavajući se još jednom s najspornijim pitanjem granice između Republike Irske i Sjeverna Irske.

"Unatoč intenzivnim naporima, neka ključna pitanja i dalje stoje otvorena", rekao je na Twitteru Barnier navodeći upravo granicu.

Manje od šest mjeseci do britanskog izlaska, Barnier se u nedjelju sastao s britanskim pregovaračem Dominicom Raabom koji je nenadano odlučio u nedjelju osobno doći u Bruxelles.

Diplomatski izvori kazali su i da su veleposlanici 27 zemalja bili pozvani na sastanak, što također nije bilo u programu.