Potraga iz zraka organizirana nakon nestanka trajekta u vodama Kiribatija u Tihom oceanu prije dva tjedna prekinuta je, premda nedostaje 80 osoba s trajekta.
 
"Vlada Kiribatija prekinula je potragu iz zraka radi pronalaska preživjelih s trajekta MV Butiraoi", piše u priopćenju novozelandskog Centra za koordinaciju spašavanja.
 
Drveni katamaran dug 17,5 m povezivao je otok Nonouti i Betio, u otočju Kiribatiju, što je put dug 250 km.
 
Isplovio je 18. siječnja s 88 putnika i članova posade, među kojima su bile 23 malodobne osobe, prema prijestolnici Kiribatija, South Tarawi, gdje su trebale nastaviti školovanje.
 
Novozelandski čelnici koji sudjeluju u potrazi kažu da je brod proglašen nestalim 19. siječnja.

Prošlog tjedna pronađeno sedmero preživjelih
 
Prošlog tjedna u čamcu za spašavanje koji je plutao na moru pronađeno je sedmero preživjelih, među njima i četrnaestogodišnjakinja.

U potrazi za drugim čamcem sudjelovala su četiri zrakoplova Sjedinjenih Država, Australije i Novog Zelanda.
 
Kiribatski brodovi će nastaviti potragu za eventualnim preživjelima, ali svi se slažu da su zrakoplovi puno korisniji jer je područje pretrage veliko poput Italije.
 
Kiribati, otočje s 33 atola i grebena na kojemu živi oko 110.000 stanovnika, pruža se na oko 3.460 km sjeveroistočno od Fidžija.
 
Bivši premijer kritizirao vladu zbog lošeg vođenja potrage
 
Trajekti su glavno prometno sredstvo za povezivanje otoka.
 
Bivši premijer Ieremia Tabai koji predstavlja otok Nonouti, kritizirao je vladu zbog lošeg vođenja nesreće, napose zbog kašnjenja u organiziranju potrage koja je počela tek 26. siječnja.
 
Usto je zatražio osnivanje "neovisnog istražnog povjerenstva" koje će utvrditi zašto trajekt nije imao osnovnu opremu za spašavanje.