Višemjesečni pokušaji da se u većinski bošnjačkim županijama formiraju “građanske” vlade, odnosno koalicije koje neće uključivati SDA kao relativnoga izbornog pobjednika među Bošnjacima, ovih dana doživljavaju debakl, piše Večernji list BiH.

Velika bošnjačka koalicija

Iako su mnogi upozoravali da je stvaranje velike bošnjačke koalicije SDA – SDP od početka u planu, neki od političkih aktera teško skrivaju iznenađenje propašću pregovora o uspostavi vlasti u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji, dok su formalno vlade bez SDA uspostavljene samo u Sarajevskoj i Unsko-sanskoj županiji.

No, domino-učinak bi lako mogao dovesti i do “rekonstrukcije” ovih dviju vlada. Čini se da je sve pokrenuo SBB povlačeći se iz pregovora s grupacijom pretenciozno nazvanom Bh. blok, a koju čine SDP, DF i Naša stranka. Fahrudin Radončić se na ovakav korak odlučio nakon što je postalo jasno da SDP iza kulisa uveliko pregovara o federalnoj i državnoj vlasti sa SDA-om.

Još od izbora mogu se čuti priče da dio rukovodstva SDP-a, a posebno DF, nema ništa protiv ulaska u vlast sa SDA-om, strankom koja se kod Bošnjaka nameće kao logičan partner hrvatskim i srpskim izbornim pobjednicima – HDZ-u i SNSD-u. Ipak, pokušala se graditi postizborna priča s Našom strankom, SBB-om i skupinom bošnjačkih stranaka koje su zapravo derivati SDA.

U Sarajevu i Bihaću te vlade nekako su i sklopili, ali zbog nespremnosti mnogih u SDP-u i DF-u da iduće četiri godine na federalnoj i državnoj razini provedu u oporbi, propalo je formiranje vlada u Zenici i Tuzli, dok je u Goraždu SDA već okupio većinu s lokalnim strankama.

U TŽ-u SDP je najavio pregovore sa SDA-om i PDA-om, jedinim dvjema strankama koje su prvobitno ostale izvan koalicije u županijskom parlamentu. Od ukupno 35 zastupnika SDP ima 10, DF tri, a bez SBB-a preostalih osam potrebnih za većinu može formirati samo uz pomoć devet zastupnika SDA ili sedam PDA. U bilo kojoj od ovih dviju opcija, Naša stranka (NS) ispada iz Bh. bloka, što znači i njezin definitivni kraj. Zbog jasnog stava SBB-a, dolazi u pitanje i opstanak Vlade u SŽ-u, gdje NS i SBB imaju vrlo važnu ulogu.

Nedostaje glasova

Slično je i u Zenici gdje je do prije 7 dana postojala većina u kojoj je bio 21 od 35 zastupnika, odnosno svi osim onih iz SDA i HDZ-a. Povlačenjem SBB-a i Stranke za BiH (SBiH) iz pregovora te raskolom u Nezavisnom bloku (NB), ta većina okupljena oko SDP-a istopila se i sad inicijativu za formiranje vlasti preuzima SDA, koji je s 11 mandata i relativni izborni pobjednik u ZDŽ-u. Uz 3 HDZ-ova, za Vladu im nedostaju još 4 glasa.

Večernji list