U Banskim dvorima je u 15 sati počela sjednica Vlade RH, a na dnevnom redu su dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se regulirati kažnjavanje nepridržavanja epidemioloških uputa.

Premijer je u samoizolaciji te je kazao da će Vlada RH funkcionirati normalno i koristiti digitalnu tehnologiju kako bi nastavila s radom u ovim okolnostima.

"Želim izraziti žaljenje za incident u Vukovaru, odnosi se na državnog tajnika Sučića koji je podnio ostavku. Žao nam je da je do toga došlo jer je riječ o branitelju, zapovjedniku i iznimno angažiranom na rješavanju pitanja nestalih osoba", kazao je premijer.

"U ozbiljnoj fazi smo epidemije, pozivam sve na pozornost i stoga smo donesli mjere da smanjimo zarazu i omogućimo održivost zdravstvenog sustava i da smanjimo opterećenje. Pozivam sve na poštivanje mjera koje smo usvojili", kazao je.

Govorio je i o izmjenama Zakona o zaštitu od pučanstva od zaraznih bolesti i kaznama.

"Uvjereni smo da većina sugrađana razumije okolnosti u kojima se nalazimo, ali je alat nužan jer pojedinci ugrožavaju zdravlje drugih i zato ćemo Saboru predložiti izmjena zakona." 

Komentirao je i ekonomske mjere.

"I ovaj put smo pripremili ekonomskih mjera na tragu politike očuvanja radnih mjesta. Uz pomoć privatnom sektoru sačuvali smo 600 tisuća radnih mjesta, a koraci koje ćemo poduzeti zaključcima koje donosimo danas nastavit će se u tri pravca - mjerom za očuvanje radnih mjesta, 4 tisuće kuna po radniku tijekom obustave rada uz obustavu plaćanja prinosa. Ići ćemo s pokrivanjem fiksnih troškova tijekom obustave rada i to na način ako u prosincu imaju pad prihoda veći od 60 posto. Ova mjera trebala bi iznositi 250 milijuna kuna. Ministar Ćorić je s Hamag Bicro pripremio novi paket covid kredita u iznosu od 1,3 milijarde. Paket će iznositi 2,1 milijardi kuna. Vlada izlazi u susret poduzetnicima, zaposlenicima i nastoji pomoći građanima, gospodarstvu i poduzetnicima", kazao je premijer. 

"Sve što činimo neće dati rezultate ako ostane osobna odgovornost svakog pojedinca", kazao je ministar Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je o mjerama. 

"Zbog velikog broja nozaraženih i umrlih, Stožer civine zaštite je donio 10 oduka od zadnje sjednice Vlade, tu spada i odluka kojom se uvode dodatne nužne epidemiološke mjere i preporuke koja se počela primjenjivati, a bit će na snazi do 21.12.", kazao je Božinović i nabrojao mjere koje su donesene te ponovio na koji će se način one provoditi.

"Danas je donesena i nova odluka kojom se ograničava prijelaz na graničnim prijelazima RH. Novi prijedlog usklađen je s EU i veže se na europske regije po karti ECDC-a. Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uvjeta za ulazak u RH. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju predočiti negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na covid testirati pri dolasku u RH i biti u samoizolaciju do dospijeća nalaza. Postoji izuzetak, a radi se o pograničnim radnicima, studentima i učenicima, pomorcima, osobama koje putuju iz nužnih privatnih ili poslovnih razloga te pacijentima koji putuju iz nužnih razlogav", kazao je Božinović.

Što se tiče trećih zemalja, oni ne mogu prelaziti prijeko granice u RH, osim iznimke u kojima moraju posjedovati negativni PCR test, kazao je Božinović.

"Iznimka su zdravstveni i pogranični radnici, učenici i studenti", kazao je.

Beroš je govorio izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i kaznama. 

"Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe u iznosu od 10 od 40 tisuća kuna za nepridržavanje mjera. Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi te fizičke osobe obrtnika propisuje se kazna od 5 do 10 tisuća kuna u slučaju ne pridržavanje zakona.

Za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna od 500 kuna za nepridržavanje mjera. Za posjednika privatnog posjeda koji organizira nedopušteno okupljanje kazna je od 5.000 do 10.000 kuna", kazao je ministar.