Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović bit će pokrovitelj proslave 28. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO,) koja se već tradicionalno obilježava u Kninu u mjesecu travnju.

Dokument koji potvrđuje Milanovićevo pokroviteljstvo ovih dana proširio se po društvenim mrežama, a isti u ime predsjednika potpisuje predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.

“Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je Vašu zamolbu za pokroviteljstvom nad proslavom 28. obljetnice Hrvatskog vijeće obrane, koju organizirate već tradicionalno u mjesecu travnju u Kninu”, navodi se u dokumentu.

U dopisu iz ureda Predsjednika organizatori “sa zadovoljstvom obavještavaju” da je Milanović potvrdio ovo pokroviteljstvo.



Glasnogovornik predsjednika Nikola Jelić potvrdio je za Direktno autentičnost dokumenta, a gradonačelnik Knina Marko Jelić rekao nam je da je i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila pokroviteljica ovog događaja.

Nije poznato hoće li sam Milanović nazočiti ovoj obljetnici.

HVO je osnovan 8. travnja 1992. i bio je glavni oslonac obrane Hrvata u BiH tijekom rata u toj zemlji, a osim BiH, mnogi pripadnici HVO-a su djelovali i u sastavu HV-a. Ta vojska se istaknula u mnogim koordiniranim akcijama zajedno s HV-om poput oslobađanja Jajca, Kupresa, Bihaća i drugih važnih ratišta tijekom agresije na Hrvatsku, ali i tijekom bošnjačko-hrvatskog sukoba.

Nakon završetka rata u BiH HVO i Armija BiH su objedinjene u Vojsku Federacije, a naknadnim ulaskom Vojske Republike Srpske te tri vojske čine Oružane snage BiH koje danas djeluju kao državna vojska u toj zemlji.

Ono što mnogim pripadnicima HVO-a danas smeta jest činjenica da se pripadnike HVO-a za počinjene zločine sudi po novijem, dok se pripadnike Armije BiH sudi po starom zakonu, koji je u legislativu BiH prenešen iz bivše države. Primjerice, vojnik ili zapovjednik HVO-a i Armije BiH za isti ili sličan zločin mogu dobiti potpuno različite kazne.

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća u BiH (VSTV) Milan Tegeltija podsjetio je nedavno u razgovoru za jednu novinsku agenciju u BiH kako Europski sud za ljudska prava zabranjuje retroaktivnost, odnosno, način na koji se pred sudovima u BiH trenutno sudi pripadnicima HVO-a i Armije BiH.

U vrijeme dok je Milanović bio predsjednik Vlade, brojni pripadnici HVO-a izuzeti su iz prava, a karikaturalan je postao audio-zapis u kojem se tadašnji ministar branitelja Predrag Fred Matić i Bojan Glavašević izruguju pripadnicima HVO-a uz riječi “Busovaća ćao”.

Pripadnik legendarne brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić” i predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić ne čudi se ovom pokroviteljstvu.

“Predsjednik Milanović je i kao premijer uvijek bio na dispoziciji Hrvatima u BiH, tako da ovo njegovo pokroviteljstvo proslave osnutka HVO-a u Kninu nije izuzetak nego kontinuitet politike. Dodatno imajući u vidu činjenicu da je predsjednik porijeklom iz Livna, a njegova supruga iz Tomislavgrada razvidno je kako je on naš, a mi njegovi”, rekao je Karamatić za Direktno.

Ivanj Crnjac / Direktno.hr