Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je na inauguraciji bugarskog predsjedanja EU-a u Sofiji usporedio zapadni Balkan s TV serijom "Igra prijestolja", ali bez zmajeva.

U govoru na bugarskom je Tusk, bivši poljski premijer, spomenuo prioritete novog rotirajućeg predsjedništva, a to su europska perspektiva zapadnog Balkana tj. zemalja bivše Jugoslavije i Albanije.

"Povijest Balkana je dramatičnija i zanimljivija od scenarija 'Igre prijestolja' iako nema zmajeva", rekao je u slikovitom govoru punom anegdota i povijesnih referenci.

"Željeli bismo da sadašnjost i budućnost Balkana manje sliče dramatičnim filmovima. Ljudi te regije zavrjeđuju stabilnost i blagostanje", naglasio je.

On je pohvalio napredak, hrabrost i odlučnost koji su doveli do europskih uspjeha Bugarske.

"Nitko vam ništa nije poklonio. Vi ste zaslužni za taj povijesni zaokret", naglasio je Bugarima, najsiromašnijim članovima EU-a koji su i među najvećim euro-optimistima.

Tusk je rekao da je uvjeren u učinkovitost bugarskog predsjedanja koje je počelo u siječnju i namignuo premijeru Boiku Borisovu, bivšem treneru karatea.

"S premijerom koji unosi strah u kosti bilo kojem protivniku ćete uspjeti", zaključio je.