Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, posjetom prostorijama budućeg konzularnog odjela Veleposlanstva RH u Vitezu, kojem je prethodio radni ručak s načelnicima i predsjednicima Općinskih vijeća srednjobosanskih općina, okončala je svoj posjet Vitezu i Lašvanskoj dolini.

“Vrlo sam zadovoljna posjetom, mislim da smo jučer u Sarajevu imali dobre, kvalitetne i iznimno otvorene razgovore i moramo nastaviti razgovarati, jer dijalog je jedini način kako se mogu riješiti bilo kakva otvorena pitanja i staviti naglasak na pozitivnu dimenziju odnosa, koja bi trebala dominirati između naših dviju država, koje su toliko orijentirane jedna na drugu”, kazala je predsjednica Republike Hrvatske.

“Želja mi je bila saznati kako se danas živi u središnjoj Bosni, ali i čuti priče o napretku ovog dijela BiH. Vidi se napredak, ali osjetno je da ovi krajevi, kao i cijela BiH, kao i sama RH, pate od depopulacije, odlaska mladih ljudi. Na nama je da se stvorimo uvjete za otvaranje novih radnih mjesta, da se stvore socijalni uvjeti koji su potrebni da bi ljudi ostajali ovdje, osjećali optimizam i povjerenje u svoju radnu sredinu i svoju državu i da bi svoju budućnost vidjeli upravo ovdje”, rekla je Grabar Kitarović.

Radni sastanak s s načelnicima i predsjednicima Općinskih vijeća srednjobosanskih općina održan je u Vitezu, u Franšiznom centru BiH, gdje su predsjednicu RH dočekali Tomislav Bošnjak Matić, načelnik općine Vitez i Franjo Rajković, generalni direktor tvrtke Economic.

Predsjednica Republike Hrvatske, izvan najavljenog protokola, danas je posjetila spomen obilježja u Ahmićima i Križančevom Selu. “Na takva mjesta volim otići u tišini i pokloniti se žrtvama, razmišljati o prošlosti, ali s nakanom da se ta prošlost više nikada ne ponovi i gledati u budućnost dobrih odnosa ne samo Hrvata i Bošnjaka, nego i svih drugih naroda”, kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Nakon posjeta Ahmićima i Križančevom Selu, predsjednica RH posjetila je Hrvatsku bolnicu „Dr. fra Mato Nikolić“ i poduzeće „Palavra“ u Novoj Biloj.

Hrvatima u BiH je poručila: “Hrvatska je uz vas!”

U okviru posjeta Vitezu, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović posjetila je i prostorije budućeg konzularnog odjela Veleposlanstva RH u Vitezu, smještenog u Franšiznom centru BiH u Vitezu.

Najavljeni posjet Franjevačkom samostanu u Gučoj Gori nije realiziran, a nakon Viteza, predsjednica Grabar Kitarović je s izaslanstvom, u kojem su, uz ostale, bili i Mate Granić, posebni savjetnik predsjednice RH, Zvonko Milas, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zdravka Bušić, državna tajnica, i Ivan Del Vechio, veleposlanik RH u BiH, otputovala u Žepče i Usoru.

(Radio Vitez)