Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač ovaj tjedan sudjeluje u radu Kongresa Europske pučke stranke (EPP) u Bukureštu (Rumunjska), gdje je domaćinom skupa na kojemu sudjeluje više od 2000 izaslanika iz više od 40 zemalja, osim EPP-a, i rumunjska Nacionalno-liberalna stranka.

Program rada usmjeren je na pripreme i strategije za izbore za Europski parlament u lipnju, usvajanje manifesta EPP-a, kao i izbor glavnoga kandidata stranke. U sklopu Kongresa održan je i Okrugli stol na temu ''Lokalne i regionalne vlasti u potpori proširenju kao strateškomu ulaganju u mir, sigurnost, stabilnost i blagostanje u Europi''. Osim predsjednice Buhač i predstavnika radnih skupina za proširenje EU-a na prostor Zapadnoga Balkana, u radu Okrugloga stola sudjelovali su i predstavnici različnih razina vlasti Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine.

Radom Okrugloga stola moderirao je zastupnik u Europskomu parlamentu Karlo Ressler, dok su uvodne i pozdravne govore održali predsjednik EPP-CoR grupe, predsjednik regije West Pomerania, predsjednik rumunjskoga Senata, predsjednik Nacionalne liberalne stranke, potpredsjednik EPP-a, potpredsjednik EPP Group i predsjedatelj izaslanstva Europskoga parlamenta u Parlamentarnomu odboru za pridruživanje EU-a i Moldavije, te moldavski predsjednik vlade.

Zahvalivši EPP skupini u Odboru regija, predsjednica Buhač je u izlaganju, kao jedna od sudionica rada Okrugloga stola, istaknula kako je Vlada HNŽ-a u potpunosti posvećena europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i kako će nastaviti pružati punu potporu aktivnostima usmjerenim provedbi nužnih reformi i ostvarivanja trajne stabilnosti, gospodarskoga blagostanja i integriranja BiH u veliku europsku obitelj.

- Ovo je put koji našu županiju i našu domovinu vodi u novo europsko poglavlje. Ponosna sam što služim tomu cilju – poručila je Buhač, progovorivši i o tomu mogu li lokalne ili regionalne vlasti pomoći u procesu ulaska BiH u EU.

- Iskreno očekujem otvaranje pristupnih pregovora i buduće članstvo naše zemlje u EU, što je nužno za boljitak cijele BiH. Vlada HNŽ-a tomu je cilju potpuno predana i želimo unaprijediti međuregionalnu suradnju. Također, aktivno sudjelujemo u svim procesima u sklopu mehanizma koordinacije gdje je vrijedno spomenuti pripremu Programa integriranja BiH. U novije vrijeme sudjelujemo i u procesu donošenja reformske agende vezane za novi Plan rasta za Zapadni Balkan, čime se želi ubrzati proces proširenja i rasta gospodarstva – kazala je predsjednica Buhač, dodavši i to kako kapaciteti postoje, ali i kako ih treba razvijati, osobito kada se govori o ljudskim potencijalima.

Čelnica Vlade HNŽ-a ovom je prigodom naglasila i važnost inicijativa između lokalnih uprava i europskoga partnera, osobito u područjima kao što su decentraliziranje ili promicanje dobroga upravljanja i transparentnosti.

- Proces proširenja moguće je ubrzati kroz iskreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije. Vlada HNŽ-a razmjenjuje iskustva, osobito sa županijama u nama susjednoj članici EU-a Republici Hrvatskoj. Osim toga, aktivnom smo članicom Jadransko-jonske euroregije od njezina osnutka. Naravno da su razmjena mišljenja i iskustava više nego dobro došla pa i ovu konferenciju poimam kao dobru platformu za dijalog i stjecanje novih saznanja. Teme decentraliziranja, dobroga upravljanja i transparentnosti svakako su nam zanimljive, a prigoda je podsjetiti na to kako pripremamo otvaranje županijskoga Ureda za borbu protiv korupcije, što je proces u kojemu će nam značaja iskustva drugih lokalnih i regionalnih vlasti biti od iznimnoga značaja – zaključila je Buhač, ponovivši očekivanje kako će BiH uskoro dobiti zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora.