Predstavnici tri najveće koalicije političkih stranaka u Hrvatskoj danas su završili četvrti krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Unatoč najavama od sinoć, Most i Hrvatska raste nisu koalirali niti je itko predjednici donio potpise većine saborskih zastupnika za formiranje nove Vlade, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Obraćanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nakon ovog kruga konzultacije očekuje se u popodnevnim satima. Poznato je da su Most i Hrvatska raste tražili još neko vrijeme za dogovore, no moguće je kako će predsjednica danas odlučiti kako ne želi više odugovlačiti sa formiranjem Vlade i stoga raspisati, što je njezino ustavno pravo, nove parlamentarne izbore.

Čelnik Mosta Božo Petrov danas nakon konzultacija na Pantovčaku nije htio davati nikakave izjave, no kasnije je izjavio kako je došlo do raspada naoko sinoć postignutog dogovora sa koalicijom Hrvatska raste.

Zoran Milanović, prvi čovjek koalicije Hrvatska raste, nakon konzultacija sa predjednicom je izjavio kako vjeruje u nastavak dogovora s Mostom koji bi, po njemu, trebali biti gotovi između Božića i Nove godine, kada očekuje kako će Božo Petrov imati dovoljan broj potpisa.

Milanović je kazao kako se danas nastavljaju pregovori s Mostom o paketu reformi i kako tjedan dana pregovora nije predug rok. Poručio je kako se vidi da je rješenje na pomolu, za razliku od prošlog kruga konzultacija.

Tomislav Karamarko, čelnik Domoljubne koalicije koji je istupio iz daljnih pregovora s Mostom o tripartitnoj Vladi, danas je nakon konzultacija ponovio stav kako tripartitnu vladu smatra utopijom i lošim rješenjem koje bi državu ostavilo bez prave političke opozicije.

No, Karamarko je kazao kako se zauzima za dualnu Vladu, te u tom smislu ostavlja otvorena vrata razgovorima s Mostom.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obratit će se danas u popodnevnim satima javnosti uživo putem javne televizije i donijeti odluku i zaključak u kojem smjeru će se nastviti hrvatska politička trakavica oko formiranja nove Vlade, nakon što se po prvi put u novijoj političkoj povijesti pojavio Most, treća politička opcija koja je porušila dominaciju lijeve i desne koalicije predvođene SDP-om i HDZ-om.