Predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Milenko Bevanda razgovarali su danas, u zgradi županijske vlade, s čelnicima Nezavisnoga sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivicom Anićem i Daliborom Vukovićem. Tema je, naravno, bila aktualni štrajk zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u odnosno tijek pregovaračkoga procesa.

- Iako smo ovih dana tek preuzeli dužnosti i obveze, s ovim pitanjem nije bilo prostora za čekanje jer nam je zajednički cilj vratiti punu zdravstvenu skrb i uslugu svim našim sugrađanima, pacijentima zdravstvenih ustanova u našoj županiji. Prenijeli smo danas kolegama iz sindikata kako smo poprilično približili stajališta i, u skladu s onim što su mi suradnici iz resora zdravstva kazali, ne bismo trebali dugo čekati na potpisivanje novoga granskog kolektivnog ugovora. No, potrebni su nam jasni financijski pokazatelji o tomu što taj ugovor nosi u odnosu na opterećenje zdravstvenih ustanova i suglasnost svih sudionika zdravstvenog sustava koji su mjerodavni za isplate plaća zdravstvenim djelatnicima. Vlada će, na svojoj konstituirajućoj sjednici, zakazanoj za sutra (četvrtak, 16. studenoga), imenovati novi pregovarački tim koji će imati zadaću u najkraćem mogućem roku postići suglasje s predstavnicima sindikata kako bismo mogli krenuti ka finaliziranju ovoga pitanja – komentirala je predsjednica Buhač, dodavši i to kako ima iznimno razumijevanje za traženja zdravstvenih djelatnika.

- Medicinsko i nemedicinsko osoblje u našem zdravstvenom sustavu radi posao koji je teško usporediv s bilo kojim drugim. Podnijeli su poseban teret u onomu vremenu pandemije i strahova kojima smo tada bili izloženi, zbog čega smo ih svi zajedno i nazivali junacima u bijelom. Oni, kao i svi drugi, zavrjeđuju bolje uvjete rada, viša primanja i naše poštovanje. Obveza je Vlade to im i omogućiti, ali i osigurati stabilnost cjelokupnoga sustava odgovorno se držeći racionalnih okvira i objektivnih fiskalnih mogućnosti mjerodavnih institucija – poručila je Buhač.

Ministar Bevanda je dodao kako će gorući problem zdravstva u HNŽ-u zasigurno biti riješen dogovorom i to kroz nekoliko predstojećih dana, kako su sindikalni prijedlozi u postupku razmatranja i usklađivanja, ali i kako još nije trenutak za istupanje u javnost s brojkama.

- Već sam primio podrobno izvješće od predsjednika Pregovaračkoga tima Vlade, ali ovo je predsjedničin i moj prvi susret s gospodom iz sindikata i treba imati razumijevanja za ovih nekoliko dana dok konsolidiramo procese i ponudimo konačan prijedlog – naglasio je Bevanda.