Većina pušača odbit će argumente koji ukazuju na opasnosti za njihov život, ali će rijetko koji ostati ravnodušan na činjenicu da pušenjem cigareta povećavaju šanse da njihova djeca obole od smrtonosne bolesti. Doktor medicine, specijalista za onkologiju i krvne bolesti Gordan Srkalović smatra da je to poruka koju treba snažno prenositi i širiti. On je klinički profesor interne medinice Michigan State univerziteta (MSU), a na primjeru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) objašnjava kako je signifikantna redukcija pušenja ostvarena kombinacijom edukacije i političkom akcijom koja je rezultirala izmjenama zakona. ''U SAD-u je zabranjeno pušenje na javnim mjestima uključujući bolnice, škole, vladine institucije i restorane.

Osim toga, cijena cigareta je toliko visoka da mnogi pušaći ne mogu kupiti cigarete, to ih tjera da se odviknu. Informacije o štetnosti pušenja dostupne su na svim elektronskim medijima, reklamiranje cigareta je zabranjeno'',  naglašava Srkalović u razgovoru za Fenu.   Navodi i da je u SAD-u dokazano da zabrana pušenja, u restoranima i barovima, ne samo da nije ekonomski loša za vlasnike nego je posjeta tim objektima povećana a profit postao veći. ''To treba da se koristi kao pouka za one koji se protive zabrani. Nadam se da će uskoro i u BiH sveučilišta, škole i druge ustanove obrazovanja, kao i bolničke ustanove zabraniti pušenje u svojim prostorijama. To bi bio izvanredan početak korisne i neophodne kampanje. Pozivam predstavnike tih ustanova da pokažu put drugima kako da unaprijede zdravlje bh. stanovništva.

U BiH treba početi sa zabranama pušenja u obrazovnim institucijama i bolnicama, te proširiti na sva javna mjesta'', istaknuo je.   Profesor dr. Srkalović upozorava da je pušenje cigareta (u 85 do 90 posto slučajeva) izravni uzročnik karcinoma pluća, a najbolji način da se ta bolest prevenira jeste da se reducira a na kraju i kompletno zaustavi upotreba duhanskih proizvoda. ''To je svakako ostvarljivo, ali jedino uz sudjelovanje različitih grupacija društva i podršku političkog faktora. Političari moraju shvatiti koliko bi to unaprijedilo cjelokupno bh. društvo, učinilo ga konkurentnijim na svjetskoj burzi rada i dostignuća te doprinijelo zdravlju ljudi i uštedi novca. To se može ostvariti kroz edukaciju i kroz lični primjer'', mišljenja je.

Dodaje da postoje i okolišni faktori koji mogu doprinijeti nastanku karcinoma pluća, ali glavni uzrok ipak je pušenje cigareta. Podsjeća da je karcinom bolest koja se u nekim slučajevima može spriječiti (npr. iskorjenjivanjem pušenja), u velikom broju slučajeva izliječiti (ako je dijagnosticiran u ranim stadijima), a u određenom broju slučajeva može se izliječiti ili tretirati čak i kad je uznapredovao (limfomi, kancer testisa, dojke, melanom). Upozorava da je karcinom još uvijek jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu, ali i naglašava da je u razvijenim državama (za razliku od nerazvijenih i država u razvoju) stopa umiranje od te opake bolesti u padu. U razvijenom svijetu pacijenti s tom vrstom bolesti žive sve duže. To je, kaže Srkalović, rezultat upotrebe novih tehnologija, novih lijekova i poboljšanja načina kontrole simptoma bolesti.