Iza nas je pakle ljeto obilježeno sušama i iznimno visokim temperaturama. Štete u poljoprivredi se zbrajaju, cijena hrane već raste i to je samo dio posljedice zbog vremenskih (ne)prilika tijekom ljeta.

Zanimalo nam je kakve nam vremenske prilike donosi jesen u koju smo ušli, a najbolja adresa za takav odgovor je naš Zoran Zadro.

Profesor zemljopisa i meteorolog Zadro nam je brzo odgovorio na pitanja i odgovore o tome što možemo očekivati tijekom jeseni.

Evo što kaže:

”Prošlo ljeto bilo je jedno od toplijih općenito. Međutim, ipak ne najtoplije, jer i dalje smo sušnija i toplija ljeta imali 2012. i 2003. godine, ako govorimo o vremenskom razdoblju unazad tridesetak godina, a ako bi išli unazad pedesetak, sto i više godina onda smo imali još mnogo sušnih i vrućih ljeta, i kako ne spomenuti jedno daleko ljeto iz 1901. godine, kada je u Mostaru izmjeren apsolutni temperaturni maksimum od 46,2C. Ovaj rekord i dalje stoji.

Što se tiče jeseni, ona je upravo kalendarski započela. Vrijeme će idućih dan dva biti nalik pravoj jeseni, međutim tijekom vikenda i u većem dijelu idućeg tjedna vraća nam se kasno, ili kako ga još nazivaju Miholjskim ljetom.

Dakle pred nama je jedno poduže razdoblje stabilna vremena koje bi po trenutnim prognozama moglo potrajati skoro do početka 10. mjeseca. Čini se da bi konkretniji prekid suše mogao uslijediti u mjesecu listopadu i studenom, jer dugoročne prognoze ukazuju da bi iduća dva mjeseca u našem dijelu regije mogli biti aktivniji po pitanju oborina, pogotovo razdoblje od polovice listopada do kraja studenog.

Također bi uz povremene hladne prodore moglo biti prvih snježnih oborina u gorskim dijelovima zemlje, a u studenom moguće i u ponekim nizinama Bosne.

Na kraju, kada se sve sabere, prva polovica ove jeseni biti će zasigurno toplija i sušnija, dok bi druga polovica mogla biti malo hladnija ili hladnija uz nešto aktivnije oborine.

Oborine će u drugom dijelu jeseni biti oko prosjeka, s tim da lokalno one mogu biti iznadprosječne, pogotovo pri višednevnim ciklonskim aktivnostima, pri kojima jug Hercegovine zna primiti i enormne količina kiše za kratko vremensko razdoblje”, napisao je Zadro za Pogled.ba