Simptomi covida-19 mogu biti raznoliki, od glavobolje, probavnih smetnji pa do umora. Međutim, gubitak mirisa ili okusa jedan je od simptoma koji je karakterističan za covid-19, a prema metaanalizi koju je provela klinika Mayo, od 8.438 pacijenata oboljelih od covida, njih 41% izgubilo je osjetilo mirisa i okusa.

Kod većine oboljelih osjetila se vrate nakon što prebole bolest, no kod nekih ta osjetila budu promijenjena, odnosno neke namirnice više nemaju okus kakav su imale prije bolesti, prenosi N1.

Prema novom izvješću Eatera, među skupinom od pet osoba koje su preboljele covid-19, troje ih je izjavilo da je mjesecima nakon bolesti luk bio vrsta hrane koje se isticala kao posebno neukusna. Jedan od pacijenata koji je prebolio covid kazao je da je luk imao ‘užasan ukus’, drugi je naveo da mu je luk bio ‘odbojan’, a treći pacijent je istaknuo da mu je miris luka izuzetno smetao te da je imao osjećaj truljenja.

To nije jedina promjena koja se događala kod osoba koje su se zarazile koronavirusa. Jedna osoba za BBC je rekla da je nakon bolesti meso imalo okus benzina, a druga osoba je izjavila da je vino imalo okus ulja.

Gubitak mirisa i okusa je jedan od simptoma koronavirusa koji se duže vrijeme zadržava kod zaraženih osoba, a osim njega postoje još neki simptomi karakteristični za ‘dugi covid’. Neki od njih su vrtoglavica, problemi s pamćenjem, tjeskoba, poteškoće sa spavanjem, glavobolja, poteškoće s koncentracijom, nedostatak zraka ili problemi s disanjem te umor, piše Best Life.