Vlasnici nekoliko kultnih sarajevskih restorana, čiji su redoviti posjetitelji bili i najviši hrvatski dužnosnici tijekom službenih posjeta BiH, morat će se suočiti s optužbama za porezne prijevare u iznosima koji se mjere stotinama tisuća eura, potvrđeno je u petak, nakon što su privedeni u velikoj policijskoj akciji provedenoj po nalogu tužiteljstva Sarajevske županije.

U velikoj akciji uhićenja, provedenoj dan ranije, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji se bave samo slučajevima teškog kriminala, priveli su ukupno trinaest osoba.

Glasnogovornica Županijskog tužiteljstva Azra Bavčić potvrdila je kako su među privedenima bili i Edin Vreto, vlasnik restorana "Kibe", te Željko Ljubas, u čijem je vlasništvu restoran "Luka Sarajevo".

Restoran "Kibe", smješten u padinskom naselju Sedrenik, jedan je od zaštitinih znakova turističkog Sarajeva, poznat po izvrsnoj janjetini i jelima bosanske kuhinje, dok je "Luka" izborila status restorana nezaobilaznog za ljubitelje morskih specijaliteta, prenosi HINA.

Ti su restorani bili uobičajena odredišta u kojima su objedovali bosanskohercegovački političari, ali i njihovi gosti iz inozemstva, uključujući predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika vlade Andreja Plenkovića, pa se privođenje njihovog vlasnika pretvorilo u veiki skandal o kojemu su na udarnim mjestima izvijestili svi lokalni mediji.

Uz vlasnike tih restorana policija je provela i Nedžada Rašidagića, u čijem je vlasništvu lanac restorana i kafića "Metropolis", Šaćira Čedića, vlasnika restorana "Vatra" te Džemaila Selimanovića, u čijem je vlasništvu ugostiteljski objekt "Portofino", kao i Nejra Ibrović, vlasnica objekta "Montana".

Svi ti objekti u Sarajevu slove za "šminkerska" mjesta u kojima su usluge barem dvostruko skuplje od uobičajenih.

Tužiteljstvo Sarajevske županije sumnjiči ih da su lažno prikazivali promet u svojim objektima te na temelju toga podnosili krivotvorene porezne prijave, čime su oštetili proračun.

Lokalni mediji su, pozivajući se na različite izvore, prenijeli kako se sumnja na utaju poreza veću od tri milijuna konvertibilnih maraka, odnosno milijun i pol eura.

Mozak cijele operacije ipak su bili vlasnici jedne računalne tvrtke koja je osigurala software potreban za krivotvorenje podataka.

"Osumnjičeni Oleg Krautblatt i Ines Juretić, točnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit d.o.o., osobe su koje su iznajmljivale softverski program Inspirit Gastro, koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor. Njima je predložen pritvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i ponavljanja kaznenog djela", kazala je Bavčić.

Njih dvoje će biti i jedine osobe za koje tužiteljstvo traži pritvor, dok je ostalih jedanaest privedenih osoba nakon ispitivanja pušteno braniti se sa slobode jer su pristali surađivati u daljnjem tijeku istrage.

Za poznate sarajevske ugostitelje tužiteljstvo je ipak predložilo mjere zabrane upravljanja poslovanjem, sastajanja s drugim osumnjičenima, svjedocima, ali i konobarima.

Također je predloženo sudu da im zabrani pristup objektima čiji su vlasnici.