Istaknuta novinarka koja je optužila vladu u Malti za korupciju poginula je u eksploziji autobombe, objavila je policija.
 
Daphne Caruana Galizia (53) poginula je kada je njezin automobil eksplodirao nedugo nakon što je napustila svoj dom u Bidniji.

Optužila premijera za korupciju
 
Premijer Joseph Muscat, kojeg je novinarka ranije ove godine optužila za nedjela, osudio je ubojstvo: "Bez zadrške osuđujem ovaj barbarski napad na osobu i slobodu izražavanja u našoj državi", izjavio je na televiziji.
 

"Svi znaju da je Caruana Galizia bila moj oštri kritičar, politički i osobni, a na isti način je kritizirala i druge", rekao je Muscat i dodao da "ni u kojem slučaju nema opravdanja za ovakav postupak": "Neću stati dok pravda ne bude zadovoljena".
 
Državna televizija je objavila da je novinarka prije dva tjedna uložila pritužbu policiji u kojoj je navela da prima prijetnje. Policija je otvorila istragu o ubojstvu.
 
Optužbe "WikiLeaks žene" dovele do prijevremenih izbora
 
Caruana Galizia je ubijena četiri mjeseca nakon pobjede Muscatove stranke na izborima, koje je sazvao ranije zbog optužbe novinarke da su on i njegova supruga povezani sa skandalom Panamski dokumenti (en. Panama Papers), zbog čega su ju mediji zvali "WikiLeaks ženom".
 
Muscat i supruga su porekli optužbe da su koristili tajne inozemne račune kako bi sakrili uplate od vladajuće obitelji u Azerbejdžanu. Novinarka je na svom popularnom blogu optuživala i opozicijske političare, a u zadnjoj objavi je političku situaciju u državi nazvala "očajnom".
 
Glasnogovornica premijerovog ureda rekla je za BBC da "iako kruže glasine da je ubojstvo politički motivirano, još uvijek je prerano za donošenje zaključaka". Dodala je da nijedna mogućnost nije isključena te pozvala na međunarodnu pomoć u potrazi za ubojicom.