Trovanje ugljikovim monoksidom službeno je potvrđeno kao uzrok smrti šest osoba koje su stradale u požaru u Brčkom koji je izbio u obiteljskoj kući u naselju Suljagića Sokak.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je Samir Beganović, tajnik Tužiteljstva Brčko distrikta.

"Rezultati obdukcije stradalih u Suljagića sokaku pokazuju da je riječ o trovanju ugljikovim monoksidom. Naređeno je toksikološko vještačenje i vještačenje uzroka požara po vještaku protivpožarne struke. Rezultati do sada provedenih radnji pokazuju da požar nije podmetnut od trećih osoba", istaknuo je Beganović.

Prvobitno je bilo rečeno da su ozlijeđene četiri osobe, međutim, taj broj se povećao na sedam. Među njima je jedno petogodišnje dijete koje je zadobilo teške ozljede i nalazi se u intenzivnoj njezi u UKC Tuzla.

Kako je u nedjelju potvrdila Ersija Aščerić-Mujedinović, glasnogovornica UKC Tuzla, dijete je u kritičnom stanju, bori se za život, a iako je bio planiran transport u Beograd to nije bilo moguće zbog teškog zdravstvenog stanja.

Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo u Vladi Brčko Distrikta nam je također rekao da će ostali ozlijeđeni iz bolnice u Brčkom biti pušteni na kućno liječenje i da će biti smješteni u hotelu dok im se ne osigura novi ili obnovi stari dom.